Kısa çalışma ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler?

6 Şubat günü gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş hayatını düzenleyici birtakım tedbirler aldı. bölgesini kapsayacak şekilde işten çıkartma yasağı, nakdi ücret desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi tedbirlerin olduğu düzenlemenin detayları merak edildi. Söz konusu düzenleme Resmi Gazetede yayımlandı.

Kısa çalışma ödeneği nedir?

Kısa Çalışma Ödeneği'nin ne olduğu merak ediliyor. Ödeneğin anlamı hakkında İŞKUR şöyle bir tanımlamada bulunuyor:

Söz konusu ödenek; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ya da zorlayıcı nedenlerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen ya da kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gibi durumlarda, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği verildiği bir uygulama.

26 Mart'tan bu yana binlerce kişi Kısa Çalışma Ödeneği almaya devam etmekte.

Kısa Çalışma Ödeneği hesaplanırken, çalışan kişinin 12 ay üzerinden prime esas kazancı dikkate alınıyor. Bu şekilde hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak hesaplanmakta. Ayrıca ödeneğin aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçmemesi şartı da bulunuyor.

Kısa çalışma ödeneği şartları neler?

OHAL kapsamında yer alan kentlerdeki işverenler, Türkiye İş Kurumu'na iş yerlerinin acil yıkılacak, yıkık, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgelemeleri halinde 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek. Kısa çalışma ödeneğinin yapılacağı ödeme tarihi ise henüz açıklanmadı. Konu ile ilgili yeni gelişmeler geldiğinde sayfamızda yer vereceğiz.