Kuşların V şeklinde uçmasının nedeni bakın neymiş…
Haber Merkezi

Göç halindeki kuşlar uçuş esnasında V şekli alarak yol alırlar. Bu görüntü çoğu kişinin hoşuna gider ancak neden bu şekilde uçtuklarına dair herhangi bir fikir akla gelmez.

Adeta programlanmışçasına belli bir düzen şeklini alarak V biçiminde uçmalarının o kadar ilginç bir nedeni varmış ki duyunca siz de şaşıracaksınız.

Çoğu kuş türlerinin göç sırasında V şeklini alarak uçmasının aslında oldukça mantıklı bir nedeni varmış. Bakın sanki bir dans kareografisini andıran bu görüntünün arkasında yatan sebep neymiş…

V şeklinde uçuyorlar çünkü…

Kuşların V şeklinde uçması çoğu kişinin dikkatini çeken ama nedeni bilinmeyenler arasında yer alır. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada isse bunun nedeni ortaya çıkmıştır.

Araştırmaya göre “V” şeklinde uçan kuşlar “V” şeklinde uçan kuşlar, aerodinamik açıdan en uygun şekilde uçuyor. Yani uçuş esnasındaki kanat hareketleri, sürüdeki en yakın kuşun hareketine göre ayarlanıyor ve hava akımı verimli bir şekilde kullanılıyor.

Bu uçuş şekli sayesinde öndeki kuşun biraz yanında ve arkasında uçarak onun oluşturduğu yukarı yönlü hava akımından faydalanıyor. Bu şekilde uçtuklarında kanat hareketleri birbiriyle uyumlu olurken birbirlerinin arkasında uçtuklarında aynı uyum ve aerodinamik görülemiyor.