
Ülkemizde meydana gelen son depremler sonrası fay hatları hakkındaki detaylar merak ediliyor. Türkiye'de bulunan en büyük fay hatlarından birinin Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğu bilinmekte. Peki son dönemde deprem bilimcilerin sıkça bahsettiği Kuzey Anadolu Fay Hattı nerede?
Kuzey Anadolu Fay Hattı nedir, hangi illerden geçiyor?
KAF kısaltmasıyla bilinen Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biri olarak bilinmektedir.
KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güney kısımda Arap Levhası (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzey kısımda Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi nedeniyle yüksek sismik aktivite meydana getirmektedir.
KAF sistemi, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü olarak bilinmektedir. Ve bu fay doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar bütün kuzey Anadolu'yu kesmektedir. KAF, tek bir faydan oluşmamaktadır. Bu fay, pek çok parçadan oluşan bir fay zonudur.

Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 yani toplamda 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçtiği bilinmektedir. Yine 80'den fazla ilçenin direkt aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ifade edilmektedir.
Saros Körfezi'nden Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor
Saros Körfezi'nden başlayan bu fay hattı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanmaktadır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçerek hat şeklinde uzanır. Sivas, Erzincan, Bolu, Düzce illeri KAF'ın geçtiği bazı iller olarak bilinmektedir.