MR cihazına girerken takılar ve metal eşyaların çıkartılmasının nedeni bakın neymiş...
Haber Merkezi

Çeşitli hastalıkların teşhisinde etkili olan cihazlar arasında manyetik rezonans (MR) cihazları oldukça önemlidir. Ancak MR cihazına girilmeden hemen önce üzerimizde bulunan metal eşyaların ve takıların çıkartılması istenir.

Çoğu kişi bunun nedeni bilmese de söyleneni yaparak metal eşyaları ve takıları çıkartır. Metal ve takıların çıkartılmasının önemi hakkında her ne kadar verilmiyor olsa da unutmayacak kadar önemliymiş.

Bakın MR makinesine girmeden önce üzerinizde bulunan takı ve metal eşyaları çıkarmanızın oldukça önemli olan nedeni neymiş.

METAL VE TAKILAR NEDEN ÇIKARTILIYOR

Vücudunuzun iç yapısını detaylı bir şekilde görüntüleyen MR cihazları oldukça güçlü manyetik alana sahip olan cihazlardır. Manyetik alanları son derece güçlü olduğundan üzerinizde bulunduracağınız herhangi bir metal eşya bu alandan kolaylıkla etkilenebildiği için üzerinizde bulunmaması gerekiyor.

Tam da bu nedenden dolayı MR cihazına girmeden önce üzerinizde bulunan metal takılar, saç tokaları, saatler, gözlükler ve hatta bazı kıyafetlerde bulunan metal düğmeler nedeniyle kıyafetlerinde çıkartılması gerekiyor.

Cihazın içerisindeki manyetik alan bu gibi eşyalar üzerinizden adeta bir mermi gibi fırlayarak size ya da oda da bulunan diğer bir kişiye zarar verebileceğinden üzerinizde bulunmaması gerekiyor.

Ayrıca metal objeler manyetik alanda kara delik oluşturuyor ve bu da net görüntüler elde etmeyi zorlaştırıyor. Bu durumda doğru teşhis koymak da zorlaşıyor ve ek testler gerekebiliyor.