MR makinesinden gelen seslerin nedeni bakın neymiş...
Haber Merkezi

sorunlarının tespitinde kullanılan MR (manyetik rezonans) yöntemi birçok hastalığın teşhisinde oldukça önemli olan görüntüleme cihazları arasında yer alır.

Ancak MR (manyetik rezonans) makineleri tıpkı tabuta benzer yapısı ve çıkardığı sesler nedeniyle çoğu kişi için adeta korkulu bir rüya olabilir.

Özellikle MR makinesinin çekimi sırasında çıkardığı “dan-dun”, “tak-tuk” gibi ürkütücü seslerin nedeni bilinmez.

SEBEBİ 3 FARKLI KAYNAKMIŞ...

MR cihazı, manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanarak organları, dokuları ve sinir sistemini kısacası vücudumuzdaki atomların çekirdek hareketleri aracılığıyla inceleyen araçlar arasındadır.

Bu denli detayların gözükmesini sağlayan bu makinenin sesli çalışmasının ilk nedeni tamamıyla soğutma sisteminden kaynaklanır. Coldhead denilen soğutma sistemi, makinenin parçalarının düşük seviye sıcaklıklarda kalmasını sağlar. Bu sistem parçaları -269 dereceye kadar soğutabilen güçtedir. Bu sistemin içindeki pompalar ve fanlar, duyduğumuz gürültüyü oluşturan nedenlerin başında yer alır.

Diğer kaynağı ise radyo frekansı bobinlerinden kaynaklanıyor. RF bobinleri, MR görüntülemede ihtiyaç duyula radyo frekansı sinyallerini gönderip alıyor. Akım geçerken hoparlörden çıkar gibi belli sesler çıkıyor ve biz de bu rahatsız edici sesleri duyuyoruz.

Üçüncü ve rahatsız edici seslere neden olan son ses kaynağı gradient bobinler, cihazın içindeki manyetik alanın şiddetini ve yönünü değiştiriyor; iç manyetik alana karşı başka manyetik alan oluşturuyor. Bunları yaparken oluşan akım sayesinde genişleyip daralıyor ve sonucunda “tak-tak-tak” diye duyduğumuz o rahatsız sesler oluşuyor.