Naci Görür’den korkutan uyarı:
Editör: Seda Yeşilyurt

Bir ülkesi olarak hemen her gün yeni bir deprem haberiyle gündemden bir an olsun düşmeyen hakkında deprem uzmanları uyarılarını yinelemeye devam ediyor.

Yerbilimci Prof, Dr. Naci Görür Çanakkale Ezine’de yaşanan 4,7 büyüklüğünde ki depremin ardından yeni uyarılarda bulundu.

Yıkıcı deprem uyarısında bulanan Görür, ülkemizin kuzeyinin depreme hazırlıklı olunması gerektiğini de vurguladı.

3 bölge hakkında çarpıcı uyarılarda bulunan Görür, o fay hatları hakkında yaptığı açıklamalarının altını önemle çizdi.

Yıkıcı depremlere maruz kalacak 3 bölge...

Naci Görür, Bingöl Karlıova ve Kıbrıs çevresindeki bölgeler için ciddi uyarılarda bulunarak, bu bölgelerde yeni depremlerin meydana gelebileceğini ve Ege ile Akdeniz'i kapsayan Helen Fay Zonu'nun da büyük bir sarsıntı üretebileceğini vurguladı.

Bingöl Karlıova’dan başlayıp Erzincan’a kadar uzanan riskli Yedisu Fayı’nın büyük bir deprem riski taşıdığını vurguladı. Bu fayın en son 1794 yılında hareketlendiğini ve yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem ürettiği gerçeğini açıkladı. Ayrıca Görür bu fay hakkında, 6 Şubat'taki son depremlerden sonra bu fayın üzerindeki gerilimin arttığını düşündüklerini de ekledi.

Diğer riski bölge ise Ege ve Akdeniz bölgelerindeki Helen Fay Zonu olduğunu dile getirdi. Bu fayın da her an büyük bir sarsıntı yapabileceği konusunda uyarıda bulunan Görür, özellikle Kıbrıs çevresindeki tehlikelere dikkat çekti.

Bu bölgedeki depremlerin ise, 1856 yılındaki gibi büyük bir şiddetle gerçekleşebileceğini ve Kıbrıs adasını büyük ölçüde etkileyebileceğinin altını çizdi.

Son olarak, Bölgesi'nde büyük bir deprem olabileceğine de değinen Görür, en yıkıcı depremin Marmara'nın kuzey kolunda meydana gelebileceğini vurguladı. Götrü’ün yanı sıra birçok deprem uzmanı 6 Şubat depreminin ardından büyük ölçüde İstanbul'u etkileyecek Marmara Depremi konusunda çeşitli uyarılarda bulunmaya devam ediyor.