Ne enginar, ne brokoli! En sağlıklı 3 sebze bakın neymiş
Haber Merkezi

Sağlıklı bir yaşam tarzı denildiğinde ilk akla gelen önerilerden biri, sebze ağırlıklı beslenmektir.

Sebzeler, düşük kalorili yapıları ve zengin besin değerleri sayesinde birçok diyetin temelini oluşturur.

Ancak bu genel bilgi, tüm sebzelerin eşit derecede faydalı olduğu yanılgısını da beraberinde getirebilir.

Oysa bazı sebzeler vücudumuz için çok daha değerli besin kaynaklarıdır.

Illinois Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimi Fahri Profesörü On Erdman, yapılan uzun süreli araştırmalar sonucunda sağlığa en faydalı 3 sebzeyi açıkladı.

Domates

Birçoğumuzun sebze sandığı domates aslında bir meyve! Ancak sağlığa olan faydaları sebzeleri aratmayacak kadar fazla. Domates, yüksek likopen ve beta-karoten içeriğiyle kanser riskini azaltan bir antioksidan deposu.

Araştırmalar, özellikle prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, kalp sağlığını destekleyerek felç riskini de önemli ölçüde düşürüyor.

Ispanak

Kış mevsiminin yeşil mucizesi ıspanak, K vitamini açısından oldukça zengin.

Sadece 30 gram ıspanak, vücudunuzun tüm günlük K vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Üstelik kalorisi de neredeyse yok denecek kadar düşük, yani bol bol tüketebilirsiniz!

Ispanak, kan basıncını düzenlerken kalp sağlığını da korur. Antioksidan yapısıyla kronik hastalık riskini de azaltıyor.

Havuç

Turuncu rengini beta-karoten adlı antioksidandan alan havuç, özellikle göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için vazgeçilmez bir besindir. Günde sadece 128 gram havuç, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu A vitaminini tamamen karşılayabilir.

Ayrıca, Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre, sigara içenlerde havuç tüketimi, akciğer kanseri riskini azaltabiliyor. Havuç, C vitamini, potasyum ve K vitamini bakımından da oldukça zengin.