QR kodların (karekod) bilinmeyen 10 özelliği

"Barkod" kelimesi, hepimize tanıdık geliyor. Bir ürün üzerinde yer alan barkod okutulduğu zaman bilgilerin hızlı bir şekilde bilgisayara aktarılmasını sağlamaktadır.

QR kodlar ise geliştirilmiş barkod teknolojisidir diyebiliriz.

QR Kod Quick Response’un kısaltılmasıdır. Türkçeye Çabuk tepki olarak da çevirebiliriz. Ülkemizde en yaygın kullanım alını eczacılıkta ilaç kutusu fiyat etiketleridir.

İlk QR kodu sistemi, 1994 yılında Toyota'nın bir alt kuruluşu olan Japon şirketi Denso Wave tarafından icat edildi.

QR kodları, süpermarketteki bir barkodla aynı şekilde çalışır. Akıllı telefon kamerası kullanılarak anında okunabilen, makine tarafından taranabilen bir görüntüdür.

Her QR kodu, belirli bilgi parçalarını temsil eden bir dizi siyah kare ve noktadan oluşur. Akıllı telefonunuz bu kodu taradığında, bu bilgiyi insanlar tarafından kolayca anlaşılabilecek bir şeye çevirir.

Öyle ki, hızlı bir şekilde pazarlama alanının gözbebeği olan QR kodlar hayatımızın her alanında yer alıyor.

Restoranların menüleri, toplu taşımaların rotaları, ödeme sistemleri, sosyal medya ve birçok alanda kullanılan karekodlar, adeta altın çağını yaşıyor.

QR kodun etkin kullanımı konusunda bilgi sahibi olmayanlar ise bir hayli fazla. Günlük hayatı kolaylaştıran karekodların avantajı ve kullanım alanları pek bilinmiyor.

İşte QR kodlar hakkında sahip olmanız gereken detaylar...

QR kodların avantajları

QR kod ile sınırlı alanlarda sınırsız bilgi, mesaj, video, ve her türlü içerik aktarımı sağlanabilir.

E-ticaret uygulamasıyla birleştirdiğinizde ürünlerinizin kare kodunun bulunduğu her yer vitrininizdir.

Barkodların aksine 2 boyutlu Kare Kodlar yıpransa, aşınsa, ve delinse dahi hala okunabilir ve kullanılabilir.

Dış mekanlar, veya hassas ürünler üzerine uygulaması kolaydır.

Sosyal medya uygulamaları ile entegre olarak müşterilerin markayı takip etmesi, sitesine üye olması, yorum yollaması şikayet ve memnuniyet bildirmesi sağlanabilir.

Maliyeti daha ucuzdur. İnternet üzerinden üretilebilir.

Belgeleri taramanıza ve telefonunuza aktarmanıza yardımcı olur.

Bir Wi-Fi QR kodu kullanarak, insanlar şifreyi yazmak zorunda kalmadan QR kodunu tarayarak Wi-Fi'ye kolayca bağlanabilir.

Biletleme sisteminde de kullanılan QR kodlar, hem kağıt israfını azaltır hem de daha modern bir süreci başlatmaktadır. Biletin çıktısını almadan yalnızca sisteme okutarak etkinliğe katılmanıza imkan sağlar.

Gıda sektöründe de oldukça tercih edilen karekodlar, yiyecek ve içeceklerin içeriğini öğrenmeye yardımcı olur. QR kodu taratarak gıdalar hakkında detaylı bilgilere erişilebilir.