Resmen zehir saçıyor! Arabada unuttuysanız hemen atın….
Haber Merkezi

Sıcak havalarda soğuk içecekler oldukça sık tüketilir. Özellikle tüketimi hava sıcaklıkları nedeniyle de artış gösterir. Hemen her yerde karşımıza çıkan su şişeleri sıcak havalarda sandığımız kadar masum değillermiş.

Plastik su şişeleri unutulduklarında sıcaklıkla ısındıklarından insan sağlığı için oldukça zararlı olabiliyorlarmış. Suyunuzu arabada unuttuğunuzda içmek yerine atmak en iyi tercihiniz olabilir.

Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma hepimizin yaptığı ve aslında korkunç olarak nitelendirebilecek bir gerçeği ortaya koydu. Arabada unutulan plastik şişler hakkında yapılan araştırma sonucunda şişelerin adeta zehir içerdiğini kanıtladı.

Sakın içmeyin!

Söz konusu araştırmayla birlikte uzun süre sıcakta bırakılan plastik pet şişelerin, antimon ve bisfenol A yani BPA salınımı yaptığını ortaya koydu. Plastik su şişeleri polietilen tereftalattan (PET) üretilmesi, ısındıklarında BPA kimyasallarını salmalarına neden olarak onları tehlikeli hale getiriyor.

Dünya Örgütü’nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından da ‘antimon’ kanserojen olarak kabul ediliyor. Florida Üniversitesi Toprak ve Su Bilimleri Bölümü’nden Prof. Lena Ma liderliğindeki araştırma ekibi de pet şişedeki suyu dört hafta boyunca 70 0C’de tuttu. Bu testteki koşullar, gerçekleşebilecek en kötü senaryo olarak kabul edildi.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonucunda arabanızda veya sıcak yerlerde bıraktığınız su şişelerinin sağlık için tehdit olduğu konusunda uyarılarını yineleyerek arabanızda su şişesi bırakmamanızı bıraksanız dahi o şişeden su içmemeniz konusunun altını önemle çizdi.