Sadece filmlerde görüyorduk! Korkunç bir tür ortaya çıktı: Tam 100 milyon yıl önce…
ensonhaber.com

Avustralya'nın batısındaki Queensland'da heyecan verici bir gerçekleşti.

Curtin Üniversitesi'nden araştırmacılar, Richmond kentindeki Kronosaurus Korner müzesinde fosilleşmiş bir pterozor türü keşfettiler.

Bu yeni tür, Haliskia peterseni olarak adlandırıldı ve dinozorlar çağına ait bir anhanguerian pterozor türü olarak sınıflandırıldı.

Araştırma ekibinin liderliğini yapan Curtin Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Adele Pentland, keşfin önemini vurgulayarak, örneğin kafatası yapısı, diş düzeni ve omuz kemiği yapısına göre detaylı bir şekilde incelendiğini belirtti.

Bu keşif, pterozorların geniş bir coğrafyada yayıldığını gösteren önemli bir kanıt sunuyor; bugüne kadar Brezilya, İngiltere, Fas, Çin, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bölgelerde bulunan anhanguerianların Avustralya'da da varlığını ortaya koyuyor.

100 milyon yıllık keşif

Araştırma ekibinin lideri Adele Pentland, Haliskia'nın 100 milyon yıl önce yaşamış yaklaşık 15 fit kanat açıklığıyla dev bir avcı olduğunu açıkladı.

Queensland'ın batı merkezinin o zamanlar büyük bir kısmının sular altında olduğu dönemde, bu muazzam yaratık balık, küçük omurgalılar ve omurgasızlarla beslenerek ekosistemde kritik bir rol oynamış.

Kevin Petersen'in öncülüğündeki ekip, Avustralya'da bulunan en eksiksiz anhanguerian pterozor örneğini ortaya çıkardı.

Fosilin %22'si sağlamdı ve içinde alt çeneler, üst çenenin bir kısmı, 43 diş, omurlar, kaburgalar, kanat kemikleri ve beslenme için özel olarak adaptasyon gösteren kaslı bir dil ile ilişkilendirilen hassas boğaz kemikleri bulunuyor.

KAYNAK: Newsweek