
Kahramanmaraş ve 10 ili etkileyen depremler sonrası sahra hastanelerinin ne demek olduğu ve ne için kullanıldığı merak ediliyor. Sahra hastaneleri daha önce tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile birlikte gündeme gelmişti. Hastaların daha donanımlı hastanelere götürülmeden önce olay yerinde müdahale gördükleri yerlere sahra hastanesi denilmektedir. Peki sahra hastanesi nedir, ne için kullanılır?
Sahra hastanesi nedir?
Sahra hastanesi, hastaların olay yerinde müdahale gördükleri geçici hastane ya da mobil sağlık birimi olarak ifade edilmektedir. Özellikle enkaz altından uzun süre sonra çıkartılan depremzedelerin ilk müdahaleleri oldukça önemlidir ve hattta hayati önem taşımaktadır.
Ülkemizde yaşanılan son deprem felaketinde afet bölgesi olarak ilan edilen Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da sahra hastaneleri yarılılara ilk müdahale edilen yerler olarak bilinmektedir.
Sahra hastanesi ne için kullanılır?
Sahra hastanesi terimi ilk olarak askeri tıp alanında kullanılmıştır. Sonrasında ise felaket ve benzeri ciddi sivil durumlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca bir sahra hastanesi, olaylara yerinde ve hemen müdahale edebilmek için genellikle taşınabilir ekipmana sahip tıp personeli ve çadır şeklindeki binalardan oluşmaktadır.
Şehirlerde kurulan sahra hastanelerinin genellikle daha kolay erişilebilir olduğu bilinmektedir. Havadan indirilmiş olan sahra hastanelerinde tıp ekipmanı genellikle sığınak görevi gören bir konteynerin içerine dahil edilmektedir. Bunun dışında askeri anlamda yardım yapan sahra hastaneleri geçici yardım istasyonundan büyüktür ancak bir askeri hastaneden daha küçüktür.