Şişe ve kavanozların altında bulunan bu sayılar bakın ne anlama geliyormuş...
Seda Yeşilyurt

Açtığınız kavanozdan, içtiğiniz su şişesine kadar birçok şişe ve kavanozun altında belirli sayılar bulunur. Bu sayılar özellikle de bilinçli bir tüketici olmak için oldukça önemlidir.

Bu sayılar her ne kadar çoğu kişinin dikkatini çekmiş olsa da anlamı bilinmeyen detaylar arasında yer alırlar. Genellikle bir üçgenin içinde bulunan o rakamlar çoğu kişi tarafından şişelerin ya da kavanozların kaç kere kullanılacağını belirttiğini söylese de durum kesinlikle bu değildir.

Üçgen tahmin edildiği gibi geri dönüşümü ifade ediyor olsa da rakamlarla birlikte kullanıldığında anlam değişiyormuş. Bakın o üçgenin içindeki rakamlar ne ifade ediyormuş.

Anlamı oldukça önemli

Şişe ve kavanozların altında yer alan ve “Resin Identifiaction Code (Reçine Belirleme Kodu)” olarak adlandırılan bu sayılar, meğer kullanılan plastiğin tipini anlatıyormuş.

En sık rastlanılan 1 sayısı ise, PET (polietilen tereftalat) malzemesine işaret ediyor. Yani pet şişe dediğimiz su şişelerinin neredeyse hepsi 1 numaraya ait.

Üçgenin içindeki 2 rakamı ise HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) plastiğini temsil ediyor ve bu da daha ağır cisimleri taşıyabilme özelliğine sahip olduğunu belirtiyor. Bu sebepten genellikle deterjan ve şampuan şişlerinin altında yer alıyor ve 1 numaralı şişelerin aksine içlerine tekrardan bir şeyler doldurulup kullanılabiliyor.

Üçgenin içindeki 3 rakamı, V (polivinil klorid) kimyasalını temsil ediyor. Bu rakam ise fast food kaplarında, araba koltuklarında ve evde kullanılan yağ kaplarında yer alıyor.

4 rakamı ise LDPE (düşük yoğunluklu polietilen) maddesine karşılık geliyor ve bu rakam genellikle marketteki plastik poşetlerde yer alıyor.

5 rakamı, PP olarak kısaltılan propropilen plastiğini temsil ediyor ve rakam genellikle pipetlerde, yoğurt kaplarında, sos şişelerinde, biberonlarda yer alıyor. 5 rakamının kullanım alanlarından da anlaşılacağı üzere güvenli plastikleri temsil ediyor.

6 rakamı ise PS (polistren) karşılık geliyor. Çoğunlukla plastik toplarda, dolgu malzemelerinde ve ısı yalıtımında kullanılıyor. Ancak 6 rakamının yer aldığı bu malzemeler geri dönüştürülebilen bir malzeme olmadığını belitiyor.

Son olarak üçgenin içinde yer alan 7 rakamı ise, diğer tüm plastik malzemeleri kapsıyor. Yani az önce bahsettiklerimizden tamamen farklı bir plastiği de içeriyor olabilir, birkaç plastiğin karışımını da ve 7 rakamının olduğu ürünlerin genellikle geri dönüşümü yapılmıyor. Bu plastik tipinin hem sağlık hem çevre için en zararlı olan ve kaçınılması gereken türler arasında yer alıyor.