Su şişesinin üstünde bu kod varsa sakın içmeyin! Bakın neye yol açıyor
ensonhaber.com

Türkiye, yüksek sıcaklıklarla kavrulurken, tüketimi de hızla artıyor.

Ancak uzmanlar, bazı su şişeleri konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.

Yaz aylarında güneş altında kalan pet şişeler ve damacanalardaki suların sağlığımız için oluşturabileceği ortaya çıktı.

Özellikle bazı kodlara sahip plastik şişelerde bisfenol A (BPA) adı verilen bir kimyasal bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu kodlu şişeleri kullanmaktan kaçınmamızı tavsiye ediyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için bol su tüketmek elbette önemli, ancak sağlığınızı korumak için şişelerin üzerindeki kodları kontrol etmeyi unutmayın.

Eğer şişenizin üzerinde bu kodlar varsa içmeden önce bir kez daha düşünün.

Su şişesindeki bu kodlara dikkat!

Saraymedya.com’da yer alan bir habere göre; İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Ayla Ünver Alçay, plastiklerin üretiminde kullanılan bisfenol A'nın (BPA) etkilerine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Alçay, “3 ve 7 kodlu olan plastik şişelerde bisfenol A diye bir kimyasal var. Uzun süre sıcaklığa ve ultraviyole ışınlarına mazur kaldığında suyun içerisine bisfenol A geçişi artacaktır. O suyu tüketen insanlar, yüksek dozda bisfenol A'ya maruz kalabilir.

Özellikle çocuklar, bebeklerde gelişim, endokrin bozuklukları, kız çocuklarının erken ergenliğe girmesi, hiperaktivite, agresif davranışlar gibi problemler ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda bisfenol A alınması kadınlarda erkeklerde üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiş. Tek kullanımlık olan pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir. Bunlar içerisinde kanserojen olanlar var, karaciğer, böbreğe, endokrin sisteme zarar verenler, alerjik etkili olanlar bulunabilir.” dedi.