Sünnet olan tırnak kesme günleri: Hangi günler tırnak kesilmez
Yağmur Dinç

Her Mümin, sünnete göre yaşamaya çalışarak Peygamber Efendimizi (sav) örnek alır.

Hz. Muhammed'in temizlik konusundaki hassasiyetine dair pek çok hadis bulunmaktadır.

Tırnak temizliği de bu konulardan biridir.

“Kim Cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onu öbür Cuma’ya kadar ve üç gün daha fazlasıyla belâlardan korur.” buyurmuştur. (Dürrü’l-Muhtar, c. VI, sh: 405)

Müslüman kimseler de "tırnak kesme günü" hakkında doğru bilgi sahibi olmak istiyor. Bu noktada, "sünnet olan tırnak kesme günleri," ve "hangi günler tırnak kesilmez" soruları öne çıkıyor.

İşte tırnak kesmek hakkında hadisler...

TIRNAK KESME GÜNLERİ

“Cuma günü tırnak kesmek, şifaya sebeptir.” buyrulur. (Ebu’ş-Şeyh)

Deylemî’de ise tırnak kesme günü olarak Perşembe’yi gösteren hadisler de zikredilir. Mesela; Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Hazret-i Ali -radıyallâhu anh-’a:

“-Yâ Ali, tırnak perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.”buyurmuştur. (Deylemî)

Yine Perşembe günü tırnak kesmek hakkında şöyle denilmiştir:

“Kim göz ağrısından, barastan (yani alaca hastalığından) ve cünûndan (çıldırmak, delilik) emin olmayı murâd ederse, Perşembe günü ikindiden sonra tırnaklarını kessin.” (Şîr’a)

Tırnakları Cuma günü, Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir, diyenler de olmuştur.(Dürrü’l-Muhtar)

Başka bir hadîs-i şerîfte de, Peygamber Efendimiz’in Cuma günü namaza gitmeden önce, tırnaklarını kestiği bildirilmiştir.

TIRNAK NASIL KESİLİR

Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha-’dan şöyle bir rivayet vardır:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bana hitâben buyurdular ki:

"Ey Âişe! Sen tırnaklarını kestiğin zaman, orta parmağından başla, sonra serçe parmağına, sonra başparmağına, sonra orta parmak yanındaki parmağına (yüzük parmağı), sonra şehâdet parmağına geçerek kes. Tırnakları böyle kesmek, zenginlik verir.” (Vekî)

Tırnak kesme usûlü, Ruhû’l-Beyân tefsirinde şöyle anlatılır:

“Eller ayaklara nisbetle daha şerefli olduğundan ellerden başlanır. Ellerden de sağ el şerefli olduğu için sağ elden başlanır. Sağ elin şehâdet parmağı şerefli olduğu için şehâdet parmağından başlanır.

Önce şehâdet parmağı, sonra yüzük parmağı, sonra orta parmak, sonra küçük parmak ve sonra başparmağın tırnakları kesilir. Sol ele geçildikten sonra, küçük parmaktan başlanır; sıra ile atlamadan başparmağa kadar devam edilir.

Ayaklarda ise, sağ ayağın küçük parmağından başlanır; sıra ile, sol ayağın küçük parmağında bitirilir.”

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETİ

Peygamber Efendimizin sünnetinde tırnak kesimi önce el ve daha sonra ayak tırnaklarını kesmektir.

Peygamber Efendimiz tırnak kesimine sağ elin işaret parmağından başlayarak keser ve elin avuç içinde birbirine gelecek şekilde yapıştırırlardı. Böyle yapınca parmakların oluşturmuş olduğu daireyi sağa doğru keserek tırnak kesimini yaparlardı.

Ayaklarının ise sağ ayağının küçük parmağından başlar ve sol ayağının küçük parmağında bitirirlerdi.(Hattâb es-Sübkî, el-Menhel I/189)

HANGİ GÜNLER TIRNAK KESİLMEZ

Dinimizde tırnak kesilmez gün ya da günler yoktur.

Bazı kültürlerde akşamları tırnaklarınızı kesmek kabalık veya saygısızlık olarak kabul edilir. Özellikle geceleri tırnak kesme sesinin ruhları, ataları veya ev tanrılarını rahatsız edebileceğine inanılır.