Fay hatları üzerinde yer alan Türkiye, deprem ülkesi olduğu gerçeğini zaman zaman hatırlatıyor.
Gölcük ve Erzincan depremlerinin ardından asrın felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş depremi meydana geldi.
11 ilde etkili olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 38 bin cana mal olurken, binlerce bina yerle bir oldu.
Enkaz çalışmalarında binalarda kullanılan maddeler ve temelleri gün yüzüne çıktı. Kalitesiz yapıların yıkıldığı gözler önüne serildi.
Bölgede TOKİ binalarının ise depremi hasarsız atlattı. TOKİ evlerinin hasar almamasının nedeni merak edildi.
TOKİ, bugüne kadar Kahramanmaraş'ta 5 bin 545, Hatay'da 8 bin 18, Osmaniye'de 3 bin 323, Malatya'da 20 bin 605, Şanlıurfa'da 17 bin 261, Diyarbakır'da 20 bin 912, Gaziantep'te 27 bin 947, Adıyaman'da 7 bin 65, Adana'da 21 bin 154, Kilis'te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut inşa etti.
TOKİ binalarının temelinde "radye" adlı bir sistemin kullanıldığı öğrenildi. Peki, radye temel nedir, ne anlama gelir? İşte TOKİ evlerinde kullanılan radye temel ile ilgili bilgiler…
TOKİ temeli: Radye
Radye temel, bir yapının oturtulacağı zemine boydan boya betonarme temellerin atılması anlamına gelir. Radye temel sayesinde binanın oluşturduğu yük, zemine düzgün ve eşit bir şekile dağılır.
Kirişli olarak projelendirilen radye temellerde radye döşeme kalınlığı 20 cm den az olamaz. Kirişsiz olarak imal edilecek radye döşemelerde minimum radye kalınlığı 30 cm olmalıdır.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bu temel çeşiti, deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük anlamda engeller.
TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor.