Türbülans nedir? Türbülans neden olur?
Haber Merkezi

Londra- Singapur seferini yapan Singapur Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçak, havalandıktan sonra türbülansa girdi. Uçak, Tayland'ın başkenti Bangkok'a acil iniş yaptı.

Acil iniş sonrasında uçakta 1 kişi hayatını kaybederken 30 kişi de yaralandı. Daha sonra can kaybının 2'ye yükseldiği bildirildi.

2 kişinin hayatını kaybettiği bu olayın ardından türbülans hakkında aramalar hız kazandı.

Vatandaşlar arama motorlarında 'Türbülans nedir?' ve 'Türbülans neden olur?' şeklindeki sorularına yanıt aramaya başladı.

İşte türbülans hakkında merak edilenler...

Türbülans nedir?

Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı unsurlardan biri olan hava akışının bozulması nedeniyle uçağın sallanması anlamına gelir.

Teknik olarak, türbülans, hava akımlarının rastgele ve düzensiz bir şekilde hareket ettiği bir durumdur. Bu durum, uçaklarda aniden yukarıya veya aşağıya doğru hareketlere, sallanmalara ve titreşimlere neden olabilir.

Türbülans, genellikle güvenlik açısından bir tehlike oluşturmaz ve modern uçaklar bu tür durumlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, rahatsız edici olabilir ve bazen hafif yaralanmalara neden olabilir, bu nedenle uçuş sırasında emniyet kemerinin bağlı olması önerilir.

Türbülans neden olur?

Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanır.

Türbülansın oluşmasında tek bir sebep değil, birçok sebep vardır. Türbülans, akademik bakımdan hala araştırılan bir konudur. Türbülansa yol açan etmenlerin çok fazla sayıda olması nedeniyle hakkında net bir tanım yapmak bu nedenle zordur.