Yaya geçitlerinin beyaz ve kesik çizgilerden oluşmasının sebebi bakın neymiş...
Seda Yeşilyurt

Gün içinde sayısız kere kullanılan yaya geçitlerinde ki zebra çizgileri herkesin dikkatini çeker ancak neden zebra çizgileri kullanıldığı ise bilinmez.

Zebra çizgilerinin kullanılmasının yanında bir de genel olarak beyaz renkte olmaları da dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor olsa da nedenine dair çoğu kişinin bir fikri yoktur.

Çoğu kişinin günde birçok kez kullandığı yaya geçitlerinde beyaz zebra çizgilerinin kullanılması meğer gelişigüzel değilmiş. Bakın asıl nedeni neymiş...

Beyaz zebra çizgileri kullanılıyor çünkü...

Trafik ışığı olmayan ve yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalara yapılan yaya geçitlerinin beyaz zebra çizgilerinden oluşmasının ilk ve en önemli nedeni sürücülerin dikkatini çekmesiymiş.

Bu çizgilerin beyaz ve genellikle kalın, kesik kesik olmasının nedeni, insan gözünün hem gece hem gündüz kolayca fark etmesini sağlamakmış. Ayrıca bu durum "görsel kontrast" olarak bilinen bir bilimsel prensibe dayanıyormuş.

Beyaz çizgiler, özellikle asfaltın koyu rengi üzerinde yüksek kontrast yaratıyor ve sürücülerin yaya geçitlerini daha hızlı fark etmesini sağlıyor.