Barack Obama 4 Ağustos 1961 tarihinde ABD'nin Hawaii eyaletindeki Honolulu kentinde doğdu.
Kendisiyle aynı adı taşıyan babası Kenya'nın Siaya Bölgesi'ndeki Nyang'oma Kogelo yerleşim yerinde doğmuş ve büyümüş bir Kenyalıydı.
Annesi Ann Durham ise Kansas eyaletinin Wichita kentinde doğmuş ve büyümüş bir Amerikalıydı.
Obama'nın anne ve babası, babasının yabancı öğrenci olarak geldiği Hawaii'de tanıştı ve evlendi. Yeni evli çift Obama 2 yaşındayken boşandı.
Daha sonra annesinin ikinci evliliğini yaptığı üvey babasıyla birlikte Endonezya'ya taşınan Obama 10 yaşına kadar Cakarta'da yaşadı.
Honolulu'ya geri dönen Obama, 1979 yılında liseyi bitirene kadar anneannesi ve dedesiyle yaşadı.
Los Angeles'teki Occidental College'de üniversitenin ilk iki sınıfını okuyan Obama ardından New York'taki Columbia Üniversitesi'ne geçiş yaparak 1983 yılında Siyasal Bilimler bölümünden mezun oldu.
1988 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Harvard Üniversitesi'ndeyken öğrenciler tarafından yayınlanan prestijli "Harvard Law Review" dergisinin yayın işleri müdürlüğünü yapan ilk Afrikalı-Amerikalı oldu. 1991 yılında avukatlık diplomasını aldı.
Obama anne ve babası boşandıktan sonra babasını sadece bir kez ABD'ye olan ziyareti sırasında 1971 yılında gördü. Obama'nın öz Anne ve babasının daha sonra yaptıkları evliliklerinden anne tarafından 1 tane, baba tarafından ise 7 tane üvey kardeşi var.
Obama avukatlık diplomasını aldıktan sonra 1992 yılından itibaren 12 yıl süreyle Chicago Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa hukuku dersleri verdi.
Avukatlık firmalarında çalıştı, çeşitli yardım dernekleri ve vakıflarda görev yaptı.
3 Ekim 1992 tarihinde Michelle Robinson'la evlendi.
Çiftin Sasha ve Malia adını verdikleri iki kızları var.
1996 yılında İllinois'in eyalet senatosuna seçilerek siyasete ilk adımını attı. 1998 ve 2002 yıllarında iki kez tekrar eyalet senatosuna seçildi.
2000 yılında ABD Temsilciler Meclisi'ne girmek için Demokratik Partinin ön seçimlere katıldı ama başarılı olamadı.
10 Şubat 2007 tarihinde 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den adaylığını koyduğunu açıkladı.
Barack Obama'nın yanısıra Demokratik Parti içindeki başkanlık ön seçimlerine adaylığı koyan toplam 5 siyasetçi bulunuyordu. Ancak 2008'in Ocak ayı boyunca Demokratik Parti içinde Hillary Clinton ve Barack Obama dışındaki bütün adaylar birer birer adaylıktan çekildiklerini ilan ettiler.
Ön seçimler süresince Hillary Clinton Obama'yı sonuna kadar az bir farkla takip ediyordu. Ancak 3 Haziran 2008 tarihinde South Dakota ve Montana eyaletleriyle sonuçlardan sonra Hillary Clinton'un Obama'nın açtığı bu küçük farkı kapatamayacağı anlaşıldı.
Barack Obama Demokratik Parti'nin 2008 ABD başkanlık seçimlerindeki adayı olarak ilan edildi. Böylece Obama ABD tarihinde iki büyük partinin birinden aday gösterilmiş ilk Afrikalı-Amerikalı aday olma özelliğini kazanmış oldu.
Demokrat Partili Illinois Senatörü Barack Obama Amerika'nın 44. Devlet Başkanı seçildi. Obama, oyların yüzde 51'ini kazandı.
Resmi olmayan sonuçlara göre, Obama, kazanmak için gereken en az 338 ikinci seçmenin desteğini bularak Amerika'nın ilk siyah başkanı oldu.
Obama, Chicago'da taraftarlarına yaptığı konuşmada, tarihi olarak nitelediği seçim sonuçlarının Amerika'nın 'herşeyin mümkün olduğu bir ülke olduğunu kanıtladığını' söyledi.
Obama Amerikan seçmeninin dünyaya birlik mesajı gönderdiğini ve kendisinin ilk siyah başkan olarak seçilmesinin Amerika'da demokrasinin gücünü ve Amerika'yı kuran liderlerin rüyasının unutulmadığını ortaya koyduğunu belirtti.Obama, rakibi Senatör John McCain'i de tebrik etti.
Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain de, Washington saatiyle 23:00'de, kendi eyaleti olan Arizona'nın Phoenix kentinde taraftarlarına hitaben bir konuşma yaparak yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.
McCain, Senatör Obama'yı telefonla aradığını ve seçim zaferi dolayısıyla kutladığını bildirdi. McCain, kendisinin de Senatör Obama'nın da ülkelerini sevdiklerini vurguladı ve Obama'nın başarısının Afrika kökenli Amerikalılar için taşıdığı büyük önemin farkında olduğunu söyledi.
John McCain, yeni başkan seçilen Obama'ya, ülkeyi yönetirken elinden gelen desteği sağlayacağını söylediğini de bildirdi.
Obama, seçimin ortada olduğu birçok kilit eyalette rakibi John McCain'i geride bıraktı. Demokrat aday seçimlerde önemli rol oynayan Ohio, Virginia, Florida ve Pennsylvania eyaletlerinde de oyların çoğunluğunu kazandı. Ohio ve Pennyslvania Cumhuriyetçiler'in kazanmayı bekledikleri eyaletler arasındaydı.
Bu yıl, Demokratlar geçen seçimlerde Cumhuriyetçilerin kazandığı Nevada, Colorado, New Mexico, Iowa, Ohio, Virginia ve Florida eyaletlerini de kazandı. Demorkatların, Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Virginia eyaletini kazanması büyük önem taşıyor.
Virginia, 44 yıldır Cumhuriyetçi adaylara oy veriyordu.Barack Obama, seçim kampanyasını umut ve beraberlik ilkelerine dayandırdı, siyasi ve sosyal bölünmüşlüklere son verme çağrılarında bulundu. Obama 8 yıllık Bush yönetimine son verilmesi çağrısıyla seçmenin oyunu istedi.
Barack Obama 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başladı.