Bir dönem ülkemizde özellikle dünyanın en zengin insanı olarak bilinen Bill Gates, aslında 3. William Henry “Bill” Gates olarak anılır. Bill Gates, Gates Ailesi'nin 3. kuşağını temsil ettiği için imzasını da “William H. Gates III” şeklinde atmaktadır. Dünyanın en ünlü ekonomi dergisi olan Forbes, 2009 yılında yaklaşık 60 milyar dolarlık serveti olan Bill Gates'i dünyanın en zengin insanı olarak ilan etti. ABD'li bir girişimci olarak küçüklük yaşlarından itibaren bilişim kurslarına giden ve gençlik döneminde en yakın ve belki de tek arkadaşı Paul Allen ile birlikte bilgisayar yazılımları geliştirmeye yoğunlaştı. Washington'da avukat bir baba ile öğretmen bir annenin çocuğu olarak büyüyen Bill Gates, kişisel bilgisayarların henüz emekleme aşamasında olduğu 1970′lerde arkadaşı Paul ile birlikte Traf-O-Data ismindeki ilk yazılım şirketini kurdu. Trafik kontrol sistemleri üzerine geliştirdikleri ilk yazılım ile 20 bin dolar kazanan ikili, böylece günümüzde bir yazılım devi olarak çoğu insana göre bilgisayar sektöründe tekel haline gelen milyar dolarlık Microsoft'un da kurulması için ilk adımı atmış oldu.
Microsoft ortaklığına gelene kadar Bill Gates'i dünya çapında üne kavuşturan çalışması, tartışmasız BASIC dilini geliştirmesidir. Gates ve Allen, Altair adlı bir şirket için yaptıkları yazılımı hazırlamak için geliştirdikleri BASIC programlama dili sayesinde tüm bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaç duydukları programları yazabilme imkanına sahip oldu. Dünya çapında birçok kullanıcının kendi bilgisayar programını yazabilmesine imkan tanıyan BASIC dili, Bill Gates'in okuduğu Harvard Üniversitesi'ni bırakmasına neden olmuştur. Altair şirketi bu iki genç yazılımcının ortaya çıkarttığı programdan ve yazılım dilinden çok memnun olduğundan daha da gelişmiş bir yazılım siparişi verince, Gates öğretimini bıraktı ve tüm zamanını bu projeye ayırmaya karar verdi. İkili bilgisayar sektörünün kaderini değiştiren Microsoft isimli şirketlerini kurdular ve BASIC üzerine geniş kapsamlı çalışmalar yaptılar. General Electric, Apple, Commodore ve PC üreticileriyle pazarlık masasına oturan Bill Gates, yeni nesil BASIC programlarının kullanımı için dev firmalarla lisans sözleşmesi imzalamayı başladı.
DOS işletim sistemini 50 bin dolara satın alan Bill Gates, takip eden dönemde bu yazılım IBM için geliştirerek MS-DOS haline getirdi. IBM piyasaya sürdüğü tüm yeni modellerde bu işletim sistemini kullanınca, zaten yeni gelişmekte olan bilgisayar dünyası için MS-DOS bir kalıp haline geldi. Ancak Bill Gates'e dünyanın en zengini unvanının kapılarını açan, kuşkusuz Apple'ın yeni ürünü Macintosh için kendisine sipariş vermesi olmuştur. 1985 yılında üzerinde çalıştığı Windows projesini 3 yıl sonra piyasaya süren Bill Gates, günümüze dek uzanan “Windows” krallığının ve 60 milyar dolarlık servetin de sahibi olmuştur.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış