Nurhan Atasoy, 12 Şubat 1934’te Tokat’ın Reşadiye ilçesinde dünyaya geldi. Atasoy, Prof. Dr. Ali Rıza Atasoy’un torunu ve Prof. Dr.Gül İrepoğlu'nun da teyzesidir. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi Bölümü'nde lisans, yine aynı bölümde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.
ÖZGÜRLÜĞÜMÜ KAYBETMEME DEĞMEZ!
“ ‘Bir adamla ne uğraşacağım, birkaçı birden olsun' dedim! O kadar özgürce yaşıyordum ki... Peşimde olan adamların hiçbiri özgürlüğümü kaybetmeme değecek değerde değildi" diyerek neden hiç evlenmediğini açıklayan Atasoy, 2008 yılında Türkiye Devleti Üstün Başarı Ödülü aldı.
EĞİTİM İLE BAŞLAYAN KARİYER
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÜSAV ve Taç Vakfı'nın kurucu üyesi, Turkish Cultural Foundation bilimsel danışmanı ve daimi öğreticisi olan Atasoy, 1997 yılında Maltepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanlığına ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na atandı ve buradan 1999 yılında emekli oldu.
İZNİK SERAMİKLERİNE İLGİSİ SES GETİRDİ
120’den fazla konu hakkında sayısız eser ortaya koyan Atasoy, çok sayıda makale ve kitap kaleme aldı. Son yıllarda vakıflarla birlikte çalışmalarını yürütse de sıklıkla bir veya birkaç kişiyle ortak çalışmalar yürüttü. Oxford Üniversitesi sanat tarihi profesörlerinden Julian Raby ile birlikte yazdığı İznik Seramikleri kitabı 1989'da Londra'da basıldı, daha sonra bu kitap Fransızca ve Japonca’ya da çevrildi.
SERAMİKTEN KUMAŞA
Nurhan Atasoy’un özellikle üzerinde durduğu eserlerinden biri de 15. – 18. yüzyıllar dönemi kumaşlarını ele alan çalışmasıdır. Bu çalışmada yurt dışındaki koleksiyonlar da dahil olmak üzere 1800 ipek kumaşa ulaştı. Kumaş kitabından sonra “Surname-i Hümayun”u çıkaran Atasoy’un bu eseri, 1582 yılında İstanbul hayatını her yönüyle minyatürlerinde yansıtan çok önemli bir görsel kaynak özelliği taşımaktadır. Son yıllardaki çalışmaları arasında en önemli yeri seramik, kumaş ve çadır tutmaktadır. 2012 yılında çıkan “Osmanlı Sultanlarının Portreleri ve Kaftanları” adlı kitabından sonra Atasoy'un doktora tezi olarak hazırladığı kaynak niteliğindeki “İbrahim Paşa Sarayı” kitabını genişletilerek yeniden yayınlandı. Turkish Cultural Foundation'ın bilimsel danışmanı olan Atasoy, özellikle son yıllardaki çalışmalarını dernek ile birlikte yürütmektedir.
TELEVİZYON KARİYERİ
Habertürk TV'de cumartesi akşamları yayınlanan “Tarihin Arka Odası” adlı televizyon programını Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu ile birlikte sunan Atasoy, programda kendisi için “Gençliğinde çok alımlı bir hanımdı” diyen Bardakçı ile aralarındaki tatlı atışmalara istinaden “Çok güzel, genç bir karısı var ama bana da gizlice aşık galiba!” şeklinde yaptığı açıklama ile gündeme geldi.
ÖDÜLLERİ
Atasoy; 1994 yılında Avrupa Konseyi, Strasbourg Pro Merito Madalyasına layık görüldü. 1993 yılında zamanda Kültür Bakanlığı tarafından Türk Müzecilik ve Arkeoloji ödülü alan Atasoy, Harvard Üniversitesi'nden 2004 yılında kazandığı başarı ödülünden sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından da ödüllendirildi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış