Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani kimdir

tamim

Arap dünyasının en genç lideri olan ve aynı zamanda Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il’den sonra dünyanın da en genç liderlerin biri olan Tamim Bin Hamad Al Tani, 3 Haziran 1980 yılında Basra Körfezi kıyısındaki Katar’ın başkenti Doha’da doğdu. 2005 yılında ikinci kuşaktan kuzeni ile evlenen Tamim, 2009’da ikinci kez evlendi ve 3 erkek, 3 kız çocuk babasıdır.

İNGİLTERE’DE EĞİTİM GÖRDÜ

Şeyh Tamim, İngiltere’de eğitim gördü. Sherborne, Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi ve Middlesex Harrow School'dan mezun olan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, 1998 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri'nde teğmen olarak görev yaptı.

AĞABEYİ YERİNE VELİAHT OLDU

Katar’ın yönetimini 1995’te kansız bir darbeyle dedesinden ele geçiren babası Şeyh Hamad Bin Halife Al Tani'nin tahta geçmesinden itibaren devlet yönetimi konusunda deneyim edinen ve göreve hazırlanan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, 2003’te ağabeyinin yerine veliaht oldu. Emirin ailesi Katar’ı 130 yıldır yönetiyor.

ONUNLA GELENEK BOZULDU

2003 yılında babası Şeyh Hamad Bin Halife Al Tani, Katar yönetimini, ülkenin gençlerini güçlendirmeye ve değişim ihtiyacına vurgu yaparak “Milletimizin tarihinde yeni bir sayfa açmanın ve yenilikçi fikirleri ile yeni neslin sorumluluk üstlenmesinin zamanı geldi. İktidarı Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani’ye devrediyorum. Bu görev için güvenilir olduğuna eminim” sözleriyle devretmesiyle Körfez ülkelerindeki 'ölene kadar tahtta kalma' geleneği bozuldu.

BABASINDAN DAHA MUHAFAZAKAR

İngitere’de batılı eğitim almış olan Şeyh Tamim tahta geçince babası gibi Batı ile iyi ilişkiler kurması, babası döneminde kurulan ittifakları sürdürmesi beklendi. Babası iktidarında bazı siyaset bilimcilere göre Katar “yeniden doğdu” ve doğalgaz gelirleri çölde kurulan ülkenin yeniden inşasına harcanarak, ülke hem bölgede hem de dünyada etkin bir oyuncu haline geldi. Şeyh Tamim’in görevini kansız ve sessiz sedasız teslim alması ülkenin istikrar arayışı olarak yorumlandı. Aynı zamanda bazı analistlere göre genç Emir, babasından daha muhafazakâr bir çizgide oldu.

SPORA DESTEK VERDİ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi de olan Tamim, 2006’da Mısır'da yayımlanan El Ahram gazetesi tarafından “Arap dünyasındaki en iyi spor kişiliği” seçildi. Şeyh Tamim yönetime geçtikten sonra Katar’ın 2022’de Dünya Kupası'na, 2014’te Uluslararası Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapması için çaba sarf etti.

ARABULUCULUK YAPTI

Ülkenin dış yatırımlarının kontrolünü elinde bulunduran Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) başında olan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, Lübnan’dan Yemen’e, Darfur’dan Filistin sorununa pek çok çatışmada arabuluculuk yaptı. Şeyh Tamim aynı zamanda Kabil ile ilişkilerin iyileştirilmesi için Taliban’ın Katar’da bir siyasi büro açmasına izin verdi.

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Es Sami, son dönemde katıldığı uluslararası forumlarda, savaşa değil, barışçıl yöntemlere dayalı "önleyici diplomasi" ve diyalog kültürü çağrısında bulunarak, aşamalı bir reform sürecini hayata geçirmeye çalışan hükümetlere yönelik desteğini ifade etti.

BATININ HEDEFİ

Şeyh Tamim Bin Hamad Es Sami göreve geldikten sonra, Katar’ın diplomasisi özellikle Mısır, Irak ve Suriye’de yaşanan son değişiklikler ile önemli ölçüde değişti. Katar yönetimi, bu gelişmeler çerçevesinde ülke politikalarını, değişen öncülleri de göz önünde bulundurarak tekrar gözden geçirdi.

Yeni Katar yönetimi Şeyh Tamim ile birlikte, özellikle de yaptığı işlerden çok da hoşnut olmayan batının ve batı medyasının hedefi haline gelmişken, iç işlerine daha çok önem verdi.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Mabeyn Köşkü’nde Katar Emiri ile bir araya geldi, görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti ve bu görüşme ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Bin Halife Es-Sani ülkede gündeme geldi.