Şi Cinping kimdir

Şi Cinping kimdir

Çin 12. Ulusal Halk Kongresi'nde ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

GENÇ PRENS

1 Haziran 1953 tarihinde Pekin'de dünyaya gelen Şi Cinping, Çin'de "princeling (genç prens)" lakabıyla tanınıyor. Cinping'in bu lakabı almasının sebebi babası Xi Zhongxun'un (1913-2002) Çin Halk Cumhuriyeti'nin devrimci ilk nesil liderlerinden ve en önemli siyasi figürlerinden olması.

VELİAHT GÖZÜYLE BAKILIYORDU

Babası Mao ile beraber bizzat Çin Devrimi'ni örgütleyen kişilerden biri olan Cinping'e, bu nedenle Çin siyasetinde uzun bir süredir "veliaht" gözüyle bakılıyordu.

Devrimin en önemli isimlerinden biri olmasına karşın, Kültür Devrimi sırasında tutuklanan ve uzun yıllarını hapiste geçiren Zhongxun'un oğluna en büyük mirası ise serbest piyasa ekonomisine klasik komünistler ve Maoculardan daha sıcak yaklaşımı ve 1989 yılında Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin üzerine ateş açan güvenlik güçlerine yönelik eleştirilerinin yarattığı saygın imaj.

Babasının bu saygın imajınından da yararlanarak kariyerinde hızla ilerleyen Cinping ise hakkında az şey bilinen enigmatik, ama aynı zamanda klasik Çinli politikacılardan daha farklı olarak sıcakkanlı ve sempatik bir lider olarak ön plana çıkıyor.