7 Ekim 1964’te İstanbul’da doğan Yavuz Bingöl’ün babası edebiyat öğretmeni Yılmaz Bingöl, annesi Şahsenem Bacı olarak tanınan halk ozanı Şahsenem Akkaş’tır. İlköğrenimi babasının memuriyeti nedeniyle Konya, İstanbul ve Ankara’da olmak üzere beş farklı okulda tamamlayan Bingöl, ortaokuldayken Ankara Devlet Konservatuvarı Korno-Piyano Bölümü’nü kazandı. 1979 yılında eğitimini yarıda bırakıp İzmir’e taşınan Bingöl, müzik öğretmeni İsmail Ünlü ve annesinin çabaları sonucu 1983’te müziğe geri döndü. Annesiyle sokak düğünlerinde çaldı ve albümler çıkardı. Yavuz Bingöl, 1984-1986 arasında zorunlu askerlik hizmetini yaptıktan sonra İzmir’e döndü ve aynı yıl evlendi. Bu evliliğinden “Türkü Sinem” adında bir kızı oldu. 1986 yılında müzisyen arkadaşı Nihat Aydın ile “Umuda Ezgi” grubunu kurarak protest müzik yapmaya başlayan Bingöl, aktif olarak 7 yıl bu grubun solistliğini yaptı ve on beşe yakın besteyi sanatseverlerle buluşturdu. 1995’te gruptan ayrılıp Sen Türkülerini Söyle adlı ilk solo albümünü çıkaran Bingöl, sırasıyla Baharım Sensin (1997), Gülen Az (1998), Sitemdir (1999), Üşüdüm Biraz (2000), Belki Yine Gelirsin (2002), Unutulur Herşey (2004), Biz (2005), Yare (2007), Kül (2010), Ateş (2012) adlı albümlerle sevenleriyle buluştu.
BARIŞ ELÇİSİ SEÇİLDİ
Türkiye ve yabancı ülkelerde solo konserler veren sanatçı, Civan Gasparyan gibi tanınmış sanatçılarla birlikte de sahneye çıktı. Piyanist Mehveş Emeç ile bazı senfonik çalışmalarda da yer aldı. Bingöl, Barış temalı konserler vererek aktivist kimliğini öne çıkardı. 2000 yılında Almanya’da UNESCO tarafından organize edilen bir konser veren sanatçıya “barış elçisi” unvanı verildi.
CANNES'DA EN İYİ OYUNCU ÖDÜLÜ ADAYI
1998 yılında Bingöl ilk olarak ‘Cumhuriyet’ filminde rol alarak kamera karşısına geçti. "Üç Maymun" filmi de dahil olmak üzere pek çok sinema filminde rol alan Bingöl, Üç Maymun'daki rolü ile 61. Cannes Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday oldu. 72. Koğuş filminin başrol oyunculuğunun yanı sıra yapımcılığı üstlendi. Türkiye, Macaristan, Hollanda ve İrlanda ortak yapımı Istanbul My Dream (2011) filmindeki rolü ile uluslararası bir yapımda deneyim edindi.
BROADWAY'DE SAHNEYE ÇIKTI
Bingöl, sinema oyunculuğunun yanı sıra çeşitli dizi filmlerde başrol oyuncusu olarak yer aldı. Sadri Alışık Kültür Merkezi prodüksiyonu olan 72. Koğuş’ta ve Keşanlı Ali Destanı’nda başrol oynadı. Keşanlı Ali Destanı ile Broadway’de sahneye çıkma fırsatı buldu. Kadın, çocuk hakları ve eğitim konularında çok sayıda sivil toplum kuruluşunun organizasyonlarına destek verdi. Yavuz Bingöl, 1998 - 2015 yılları arasında 28 film, dizi ve tiyatro oyununda rol aldı.
BARIŞA DAVET
2012 yılında sanat çalışmalarıyla birlikte aktivizm hareketlerine katılan Bingöl, "barisadavet.com” isimli siteden Türkiye'de ‘Barış’ için imza toplamaya başladı.
SOKAĞA İSMİ VERİLDİ
2001 yılında Belediye Meclis kararıyla İzmir'de Alevi nüfusun yoğun olduğu Narlıdere'de bir sokağa adı verildi. 2014 yılında verdiği bir röportajda, Gezi olayları sırasında Berkin Elvan'ın öldürülmesinden sonra gelişen olaylarla ilgili sözlerinin toplumda büyük tepki toplaması üzerine belediye meclisi 4 Aralık 2014 tarihinde sokağın isminin "Berkin Elvan" olarak değiştirilmesine karar verdi.
MAHALLE BASKISI UYGULANDI
2014 yılında Bingöl'ün Ahmet Hakan'a verdiği röportajdaki iddia edilen yorumu üzerine çıkan tartışmalara Başbakan Davutoğlu "Yavuz Bingöl’e tam bir mahalle baskısı uygulanıyor. Evet kardeşlik dediği için bundan rahatsız olan dogmatik kafalar mahalle baskısı uyguluyorlar. Biz Yavuz Bingöl’ü tanıyoruz, onlar bu baskıya boyun eğmezler" cümleleriyle desteğini açıklamasıyla gündeme geldi.
TWITTER HESABINI KAPATTI
2014 yılında Yavuz Bingöl verdiği röportajın tepki çekmesi ve hedef gösterilmesi sonrasında, Twitter hesabından yayımladığı açıklamayla Ahmet Hakan’ın sözlerini ‘çarpıttığını’ söyledi. Bingöl, eleştirilerin ardından (@YvzbNgl) adresindeki Twitter hesabını kapattı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış