ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'ateşkes açıklamasına' yanıt
AA

Günlük basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail- arasındaki çatışmalara ilişkin gazeteciler tarafından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Bu kapsamda Miller, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, İsrail tarafından öldürülmeden önce ateşkes teklifini kabul ettiğinden haberdar olmadıklarını bildirdi.

"BİZE HİÇBİR ŞEKİLDE İLETİLMEDİ"

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib'in, "Nasrallah'ın, öldürülmeden önce bir ateşkes planını kabul ettiğine" dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine Miller, "Eğer bu doğruysa, bize hiçbir şekilde iletilmedi." ifadesinde bulundu.

Devamında Miller, "Bunu kabul edip etmediğini ve Lübnan'ın içindeki birine söyleyip söylemediğini bilmiyorum. Açıkçası, bunun bizim haberimiz olmayan bir şey olması mümkün." dedi.

"KABUL ETTİĞİNE DAİR BİR MESAJ ALMADIK"

Miller, Hizbullah'la ateşkesle ilgili tekliflerini iletmek için birkaç görüşme yaptıklarını açıklayarak şöyle dedi:

Sanırım tüm taraflar ileri süreceğimiz tekliflerin gayet farkındaydı.

Ancak bu görüşmelerde hiçbir zaman Hizbullah'ın bunu kabul ettiğine veya kabul edeceğine ya da Nasrallah'ın kendisinin bunu kabul ettiğine dair bir mesaj almadık.

"HİZBULLAH'I SINIRDAN GERİ PÜSKÜRTMEYE ÇALIŞMASININ UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a karşı "tam ölçekli bir savaş" niyetinde olup olmadığı sorusuna yanıt veren Miller, İsrail'in saldırılarının Hizbullah yetkililerini ve üyelerini hedef almakla sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Miller, İsraillilerin son bir kaç gündür yaptıklarının, "kendilerine saldıran bir terör örgütü olan Hizbullah'ı hedef almanın dışında bir şey olmadığını" öne sürdü.

Açıklamasının devamında "Biz nihayetinde bir ateşkes ve diplomatik bir çözüm görmek istiyoruz" diyen Miller, "En azından bu noktada, sınırlı saldırıların Hizbullah'ı sınırdan geri püskürtmeye çalışmasının uygun olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesi yaptı.

SİVİL ZARARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

İsrail'in, Lübnan'ın güneyinde sivil binaları hedef alması konusuna da değinen Miller, son olarak şöyle dedi:

Sivil zararı azaltmak için önlem almaları gerekir.

Tıpkı başka yerlerde olduğu gibi Lübnan'da da uluslararası insancıl hukuk uyarınca bunu yapmak zorundalar.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)