AA

Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, eleştirilerin odağı haline geldi.

İstifa etmesi beklenilen Kimberly, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, saldırının kabul edilemez olduğunu ama istifa etmeyi de düşünmediğini söyledi.

İstifa geldi

Ancak daha fazla eleştirilere dayanamayan Kimberly Cheatle, görevini bıraktı. Yerine gelecek isim ise şimdiden merak edilmeye başlandı.

Beyaz Saray doğruladı

Cheatle'ın istifa ettiği Beyaz Saray tarafından doğrulandı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi First Lady Jill Biden'ın Cheatle'a onlarca yıllık kamu hizmeti için minnettar oldukları belirtilerek, “Kendisi ABD Gizli Servisi'ndeki kariyeri boyunca ulusumuzu korumak için özverili bir şekilde çalışmış ve hayatını riske atmıştır. Yönetimimiz sırasında Gizli Servis'e liderlik ettiği için kendisine özellikle teşekkür ediyor ve ailemize verdiği hizmet için minnettarız.

Bir lider olarak, kamu hizmetindeki en zorlu işlerden biriyle görevlendirilmiş bir kurumun tüm sorumluluğunu üstlenmek onur, cesaret ve inanılmaz bir dürüstlük gerektirir” denildi.

Açıklamada, Biden'ın Trump'a 13 Temmuz'da düzenlenen suikast girişimi hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlarını beklediği ifade edilerek, Biden'ın 13 Temmuz'da yaşananların bir daha asla tekrarlanamayacağına dair söz verdiği aktarıldı.

Açıklamada, Biden'ın yakında Gizli Servis'in başına yeni bir direktör atayacağı aktarıldı.

Sorumluluğu üstlendi

2022'den bu yana teşkilatı yöneten Cheatle, milletvekillerine yaptığı açıklamada, 1981'de dönemin Başkanı Ronald Reagan'ın vurulmasından bu yana Gizli Servis'in yaptığı en büyük hata olarak nitelendirdiği vurulma olayının sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

"Başarısız olduk"

Trump'a suikast girişimini 'Gizli Servis'in çok uzun yıllardır yaşadığı en büyük operasyonel başarısızlığı' şeklinde tanımlayan Cheatle, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve bu tür güvenlik açıklarının bir daha yaşanmaması için servis içinde gerekli görüşmeleri yaptıklarını ifade etti.

Ne olmuştu?

ABD başkan adayı Donald Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'da Butler bölgesindeki mitinginde, kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda, mitinge katılan 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Saldırıyı "suikast girişimi" olarak tanımlayan FBI, yapılan incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin, 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu bildirdi.

Suikast girişiminde ajanların "umursamazlığı"

BBC News'e konuşan bir görgü tanığı, saldırganın elinde bir tüfekle güvenlik çemberinin hemen dışındaki alçak bir binanın çatısına tırmandığını ve yakındaki polis memurlarına bağırarak onları potansiyel tehdit konusunda uyardığını söylemişti.

Donal Trump, güvenlik zafiyetine dikkati çekti

yaptığı son açıklamada, "Ben 15 dakika bekleyebilirdim. 15-20 dakika ya da 5 dakika falan bekleyelim diyebilirlerdi. Kimse böyle bir şey söylemedi." ifadelerimi kullandı. Kendisine ateş eden saldırganın bulunduğu yere çıkarken fark edilmemesini eleştiren Trump, "Birisi o çatıya nasıl çıktı ve neden rapor edilmedi." dedi.

"Bu bir hata"

Olayda güvenlik zafiyeti olduğuna işaret eden Trump, "Bunun bir hata olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)