İHA

ABD yeni bir kasırga felaketi ile karşı karşıya...

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) tarafından yapılan açıklamada Florida'ya gelmesi beklenen Milton Kasırgası'nın çarşamba akşamı Kategori 3 şiddetinde bir fırtına olarak Florida'nın Siesta Key yakınlarında karaya çıktığı duyuruldu.

Ayrıca, kasırganın akşam saat 8.30 sularında bölgeye ulaştığı bildirildi.

BÖLGEDE ÇOK SAYIDA HORTUM ÇIKTI

ABD'nin Florida eyaletinde kategori 3 seviyesinde karaya ulaşan Milton Kasırgası'nda can kaybında artış yaşanıyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Milton Kasırgası nedeniyle en az 10 kişinin öldüğünü ve bu ölümlerin hortumlardan kaynaklandığını bildirdi.

Florida'nın doğu kıyısındaki St Lucie County'de, yaşlıların yaşadığı Spanish Lakes Communities bölgesinde meydana gelen hortumlar, en az beş kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

19 HORTUM TEYİT EDİLDİ

Florida Valisi Ron DeSantis, eyaletin "en kötü durum senaryosundan" kaçındığını belirtti ancak hasarın hala önemli olduğunu vurguladı. DeSantis, Milton'un karaya çıktığı gün Florida genelinde 19 hortumun teyit edildiğini belirtti.

Ulusal Hava Servisi, gün boyunca eyaletin orta ve doğu kesimlerinde yaklaşık 45 hortum rapor edildiğini açıkladı.

Kasırgadan korunmak için barınaklara yerleştirilen ABD'liler ise evlerine kendi imkanları ile dönmeye başladı.

3 MİLYONDAN FAZLA EV VE İŞ YERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANDI

PowerOutage.us'a göre Florida'da 3 milyondan fazla ev ve işyeri sabah itibariyle elektriksiz kaldı.

Tampa bölgesinde fırtına ağaçları devirdi, yolları kapattı ve elektrik hatlarını tahrip etti. Tampa Belediye Başkanı Jane Castor, sabah düzenlediği basın toplantısında, bazı mahallelerin sular altında kaldığını, ancak hasarın tam boyutunun henüz belirlenmediğini söyledi.

50 MİLYAR DOLAR SİGORTALI KAYBI YAŞANABİLİR

Fitch'ten yapılan açıklamada, güçlü sermaye seviyeleri göz önüne alındığında, Milton Kasırgası'nın sigorta ve küresel reasürans şirketlerinin kredi derecelerini etkilemesinin muhtemel olmadığı belirtildi.

Milton'un önemli ekonomik ve sigortalı kayıplara neden olduğuna işaret edilen açıklamada, "Milton'ın sigortalı kayıplarının 30 milyar ila 50 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyoruz. Bu, Ian Kasırgası'nın 2022'de benzer bir yolu tahrip etmesinden ve 60 milyar dolarlık kayba neden olmasından bu yana en büyük sigortalı kayıp olacak." değerlendirmesi yapıldı.

PRİM ORANLARINDA SERTLEŞME GÖRÜLEBİLİR

Açıklamada, sigorta şirketlerinin önemli miktarda kaybı reasürans piyasasına kaydıracağı belirtilerek, Milton Kasırgası'nın 2024'te küresel sigortalı kayıpları 100 milyar doların üzerine çıkaracağı kaydedildi.

Açıklamada, kayıpların bu eşiği aştığı beşinci ardışık yıl olacağına vurgu yapıldı.

Ayrıca, emlak piyasasının Milton Kasırgası kayıplarına ve 2024'ün geri kalanında ek felaket kayıplarının miktarına bağlı olarak prim oranlarında sertleşme görebileceğine değinilerek, ancak 2023'te yaşananki gibi önemli emlak reasürans fiyat artışlarının olası olmadığı açıklandı.

ARAMA -KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Acil durum ekipleri, kasırganın etkilediği bölgelerde kurtarma operasyonlarına devam ediyor. 42 operasyonda en az 48 kişi kurtarıldı.

Tampa Polis Şefi Lee Bercaw, acil durum ekiplerinin gece boyunca birçok yardım çağrısına cevap verdiğini ve bir ağacın bir evin üzerine devrilmesinin ardından 15 kişinin kurtarıldığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Milton Kasırgası'nın yol açtığı felaket nedeniyle Florida'daki yerel liderlerle konuşarak federal hükümetin tam destek sağlama sözü verdi.

HAVA VE KARA ULAŞIMI DURMA NOKTASINA GELDİ

Federal Havacılık İdaresi'ne göre Tampa, Palm Beach ve St. Pete-Clearwater havaalanları, acil durum uçakları dışında Perşembe günü kapalı kaldı. Florida'daki hava ve kara ulaşımı kasırganın etkisiyle durma noktasına geldi.

Milton Kasırgası'nın neden olduğu hasarın milyarlarca dolarlık hasara neden olması bekleniyor

EYALETİN GENİŞ BİR ALANINI ETKİLEMESİ BEKLENİYOR

Meteorologlar, bu güçlü rüzgarların Tampa Körfezi bölgesi de dahil olmak üzere eyaletin geniş bir alanını etkileyeceği yönünde tahminde bulunuyor.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Florida Valisi Ron DeSantis, kasırganın tehdit oluşturduğu 51 ilçe için olağanüstü hal ilan ederken, Başkan Joe Biden, Milton Kasırgası'nın neden olabileceği zararlara karşı önceden tedbir almak amacıyla federal bir afet ilanını onayladı.

Bu karar, eyaletin kasırgaya hazırlık ve toparlanma sürecinde gerekli tüm yardımların yapılmasına imkan sağlayacak.

ZORUNLU TAHLİYELER BAŞLATILDI

Kasırganın şiddetli rüzgarları ve potansiyel olarak ölümcül fırtına dalgaları nedeniyle Tampa Körfezi ve çevresindeki birçok bölgede zorunlu tahliyeler gerçekleştiriliyor.

Yetkililer, kasırganın neden olacağı su baskınları ve yıkıcı rüzgarlar nedeniyle bölgedeki halkın güvenli bölgelere tahliye edilmesini hızlandırdı ve tahliye emirlerine uymayanların büyük bir tehlike altında olabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Tahliyeler kapsamında evlerinde güvende olmayacağını düşünen Florida sakinleri en yakındaki barınaklarda yer bulabilmek için sıraya girdi. Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu barınakların çoğunluğunun okul binaları olduğu görüldü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)