BM Genel Sekreteri Guterres: Zengin ülkeler, yoksul ülkeler için yıllık 500 milyar dolar sağlamalı

(BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Katar'a resmi ziyarette bulundu.

Başkent Doha'ya giden Guterres, 5'inci BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na katıldı.

"Enerji devleri kâr elde ediyor, milyonlar masaya yiyecek koyamıyor"

Burada yaptığı konuşmada küresel gelir dağılımına ilişkin eleştirilerini dile getiren Guterres, zengin ülkelerin ve enerji devi şirketlerin, yoksul ülkeleri faiz oranları ve yakıt fiyatlarıyla zor duruma düşürdüğünü söyledi:

Ülkeler borç içinde kalırken, ekonomik kalkınma zordur. Fosil yakıt devleri büyük kâr elde ediyor, ülkelerinizdeki milyonlar ise masaya yiyecek koyamıyor.

"Çoğunuz, likiditeden yoksun bırakıldı"

Guterres, en yoksul ulusların "dijital devrimde" geride kaldıklarını ve Ukrayna savaşının yiyecek ve yakıt fiyatlarını artırdığını belirtti:

Küresel finansal sistemimiz varlıklı ülkeler tarafından, büyük ölçüde onların yararına dizayn edildi. Çoğunuz, likiditeden yoksun bırakıldı ve yırtıcı faiz oranları tarafından dışarıda bırakıldınız.

Yılda 500 milyar dolar kaynak aktarımı çağrısı

Guterres ayrıca, iklim değişikliği karşısında zengin ülkelerin yoksul ülkelere yardım etmek için milyarlarca dolarlık kaynak üretimi için söz verdiğini ancak bunu gerçekleştiremediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler yetkilisi, zengin ülkelerin yoksul ülkelerin ekonomi, sağlık ve eğitim alanlarında kalkınmasına yardımcı olmak üzere yıllık 500 milyar dolar kaynak aktarması gerektiğinin altını çizdi.

Bu arada, BM Genel Sekreteri Gutteres, temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi.