Danimarka Başbakanı Frederiksen'e saldırı
AA & Ensonhaber

Avrupa'da siyasi figürlere saldırılara bir yenisi eklendi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, başkent Kopenhag'da saldırıya uğradı.

Danimarka polisi, şüphelinin nasıl saldırdığı veya darbedilen Frederiksen'in aldığı yaralar hakkında detaylı bilgi vermedi. Saldırgan gözaltına alındı.

Başbakanlık Ofisi, Frederiksen'in Kultorvet Meydanı'nda bir kişinin saldırısına uğradığını söyledi.

Frederiksen şok geçirdi

Açıklamada, Frederiksen'in nedeniyle şoke olduğu ayrıntısı göze çarptı. Danimarka Başbakanı'na yönelik şiddet girişimi, ülkede deprem etkisine neden oldu.

Saldırganın kim olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. Saldırı, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun destekçilerini selamlarken silahla vurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

"Sert bir şekilde vurdu"

Saldırının iki görgü tanığı, "Karşı yönden gelen bir adam, kadının omzuna sert bir şekilde vurarak yana düşmesine neden oldu." dedi.

Başbakan'ın "güçlü bir itilme" yaşadığı ancak yere düşmediği belirtildi. Yakındaki bir kafeye oturup kendine gelmek için dinlendi.

Danimarka'yı sarsan olay

Danimarka Çevre Bakanı Magnus Heunicke, "Mette, saldırı nedeniyle şok oldu. Saldırı hepimizi sarstı." ifadelerini kullandı.

46 yaşındaki Frederiksen, 2019 yılında Danimarka Başbakanı oldu. Bu da onu Danimarka tarihinin en genç başbakanı yaptı.

ABD'nin Grönland'ı satın alma fikrini reddeden Frederiksen, dönemin Başkanı Donald Trump ile karşı karşıya gelmişti. Frederiksen, bu teklifi "saçma" olarak nitelendirmişti. Trump ise "edepsiz" ifadesiyle karşılık vermişti.

"Korkakça saldırıyı şiddetle kınıyorum"

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Danimarka Başbakanı Frederiksen'e yönelik başkent Kopenhag'da düzenlenen saldırıyı kınadığını bildirerek destek mesajları paylaştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, X paylaşımında Frederiksen'e yönelik saldırı karşısında öfkeli olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

Bu korkakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. Tüm düşüncelerim siz ve ailenizle birlikte sevgili Mette. Umarım bu korkunç saldırıyı en kısa zamanda atlatırsınız.

"Alçakça eylem"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise sosyal medya paylaşımında, saldırı karşısında "şok olduğunu" kaydederek şunları aktardı:

Avrupa'da inandığımız ve uğruna mücadele ettiğimiz her şeye aykırı olan bu alçakça eylemi kınıyorum. Sana güç ve cesaret diliyorum, her ikisine de fazlasıyla sahip olduğunu biliyorum.

"Saldırı dehşet verici"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da X hesabından yaptığı paylaşımda, saldırının "dehşet verici" olduğunu belirterek, "Şiddetin siyasette yeri yoktur. Güçlü kal, Mette!" ifadesini kullandı.