AA & Ensonhaber

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de, Gwer yolu üzerindeki bir petrol rafinerisinde patlama yaşandı.

Bilinmeyen bir nedenden dolayı yaşanan patlamanın ardından yangın çıktı.

İtfaiye araçları sevk edildi

Yakıt dağıtım sistemleri ve zift deposunun da bulunduğu işletmeye çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi.

Kontrol altına alınamadı

Söndürme çalışmalarının sürdüğü yangın, henüz kontrol altına alınamadı.

Diğer depolara sıçramaması için yoğun uğraş veriliyor

Ekipler, alevlerin bölgede bulunan diğer yakıt dağıtım ve zift depolarına sıçramaması için yoğun çaba gösteriyor.

Yerel basına göre, rafineride art arda patlamalar yaşanıyor.

"Aniden çok güçlü bir patlama sesi duyduk"

Depolardan birinde çalışan bir tanık "İçeride oturuyorduk, aniden çok güçlü bir patlama sesi duyduk. Dışarı çıktığımızda arkamızdaki fabrikanın yandığını gördük." dedi.

Resmi açıklama gelmedi

Olayda şimdiye kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadığı belirtilirken, resmi makamlardan yangınla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

En az 10 kişi yaralandı

Yine yerel medyanın bildirdiği üzere, yangın söndürme çalışmaları sırasında çoğu itfaiyeci olmak üzere en az 10 kişi yaralandı, üç itfaiye aracı ise yandı.

Soruşturma başlatıldı

Yangın sebebiyle Erbil Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.

Irak'taki petrol rezervleri

Irak'ın güney, orta ve kuzey kesimlerinde yer alan zengin petrol sahalarından çıkarılan günlük 4 milyon varilin üzerindeki ham petrol; gemi, tanker ve boru hatları ile dünya pazarına ihraç ediliyor.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinden Irak'a gelen uluslararası petrol şirketleri, başta güneydeki sahalar olmak üzere birçok bölgede petrol arama ve çıkarma çalışmalarına devam ediyor.

Irak'ta federal bir statüye sahip Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) ilk petrol arama çalışmalarına 2002'de "Petoil" adlı bir Türk şirketi ile başlandı. Bugün IKBY'de onlarca ülkeden farklı şirketler bulunuyor.

Petrol yasası olmayan ülke

ABD öncülüğünde hazırlanan Irak anayasasında, ülkedeki petrolün kim tarafından nasıl ve ne şekilde çıkarılacağı, kimlere arama ve çalışma lisansı verileceği, petrolün merkezi mi yoksa federal sisteme mi tabi olduğuna açıklık getirecek herhangi bir petrol yasası bulunmuyor.