Fransa'da en tartışmalı konuların başında gelen emeklilik yasası, Başbakan Elisabeth Borne'nun gündemindeydi..
"Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransızlar arasında soru işaretleri ve korkular uyandırdığının farkındayım." ifadelerini kullanan Borne, hükümetin Fransızları reformun gerekli olduğuna ikna etmeye çalışacağını belirtti.
Borne, "Bugün emeklilik sistemimizi dengeleyecek bir proje sunuyoruz, adil bir proje. Gerçeklerle yüzleşmeli ve sosyal modelimizi korumak için çözümler bulmalıyız." ifadelerini kullanarak, Fransa’nın Avrupa’daki komşularının da son yıllarda emeklilik yaşını yükselttiklerini vurguladı.
Emeklilik yaşı kademeli olarak artıralarak 64 olacak
Tartışmalı yasaya göre, Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak.
İHA'nın aktardığı bilgilere göre, ülkede emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.
Sendikalardan grev çağrısı
Başbakan Borne’nin açıkladığı emeklilik yasası grev çağrılarına neden oldu.
Borne’nin emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64’e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından ülkenin en büyük 8 sendikası, 19 Ocak’ta 1 günlük grev çağrısı yaptı.
Sendika liderleriyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger, "Hiçbir şey bu kadar acımasız bir reformu haklı çıkaramaz." dedi.
Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasına karşı güçlü bir hareket başlatmayı amaçladığını belirtti.
Macron ve Borne’nin emeklilik yasasını mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek. Parlamentonun alt kanadında oyları belirleyici olacak Cumhuriyetçiler Grubu’nun (LR) lideri Olivier Marleix, Borne’un açıklamalarına olumlu tepki verdi.
Vatandaşların emeklilik yaşına yaklaştıklarında iş bulabilmelerini sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesini isteyen Marleix, "Bizi duydular." dedi.
Fransa’nın ana işveren derneği MEDEF, Başbakan Borne’un açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise, Borne’nin açıklamalarına tepki göstererk, "Fransızlar, bu haksız reformu engelleme konusundaki kararlılığımıza güvenebilir." dedi.
Emeklilikte reform Macron’un planları arasında uzun süredir var
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017’de reformist gündeminin temel dayanaklarından olan emeklilik sistemini elden geçirme planı, Covid-19 salgını nedeniyle 2020’de rafa kaldırılmıştı. Macron ve Borne’nin, emeklilik yasasını mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları parlamentoda kabul ettirmeleri gerekecek.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre, Fransa, sanayileşmiş ülkeler arasında dünyadaki en düşük emeklilik yaşlarından birine sahip, emekli maaşlarına diğer birçok ülkeden daha fazla harcama yapıyor ve ekonomik harcamaların yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturuyor.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış