Afganistan gündemiyle bir araya gelen G7 Liderler Toplantısı'nın ardından sonuç bildirgesi kamuoyuna duyuruldu.
LEYEN: TALİBAN SİYASİ OLARAK TANINMAYACAK
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantı sonrası açıklamada bulundu.
Ursula von der Leyen, insani yardımların kesin olarak siyasi tanıma konusundan ayrı tutulduğuna ve G7’nin bu konuda net olduğuna dikkati çekerek, "Taliban’ı siyasi olarak tanımanın söz konusu olmadığı konusunda fikir birliği içindeydik." dedi.
Von der Leyen, kalkınma yardımlarının ise halihazırda dondurulduğunu ve gelecekte de temel değerler ve insan haklarına bağlılık şartına bağlı olacağının altını çizdi.
"AİLELERİN TAHLİYESİNDEN MUTLULUK DUYUYORUM"
Leyen, "AB’nin, Afgan çalışanları ve onların aileleri de dahil olmak üzere personelinin çoğunu tahliye etmiş olmasından büyük mutluluk duyuyorum." diye konuştu.
G7 ülkeleri olarak Afgan halkına mümkün olan en fazla düzeyde destek vermeye karar verdiklerini vurgulayan von der Leyen, 3 milyon 700 bin kadar kişinin yerinden edildiğini, bunların büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu ifade etti.
"SERBESTLİK ÇAĞRISI YAPIYORUZ"
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de vatandaşlarının, Afgan çalışanların ve ailelerinin güvenli tahliyesinin öncelikleri olduğunu belirterek, "Yeni Afgan otoritelerine, geçişlere ve havalimanına ulaşımda serbestlik tanımaları çağrısı yapıyoruz" açıklamasında bulundu.
Michel, Amerikan dostları ile operasyonları tamamlamak ve tahliye hakkına sahip tüm vatandaşlar için havalimanına adil erişim sağlamak için havalimanı güvence altına alma konusunu görüştüklerini söyledi.
"AB, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Afganların güvenliğini ve uygun koşullarda yaşamalarını sağlamak için üzerine düşeni yapacak. Pakistan, İran ve Orta Asya ülkeleriyle birlikte çalışacağız." diyen Michel, Afganistan’ın kaçakçılar ve insan tacirleri için yeni bir pazar haline gelmesinin engellenmesi için çalışacaklarını ve AB’nin dış sınırlarını koruyacaklarını ifade etti.
Michel, "Yeni Afgan otoriteleriyle nasıl bir ilişki kurulacağını öngörmek için henüz çok erken. Kapsayıcı siyasi çözüm çağrısı yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"ABD OLMADAN TAHLİYELERE DEVAM EDEMEYİZ"
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise ABD olmadan tahliyelerin mümkün olmadığını ifade ederek, “ABD'nin burada başı çektiğini vurgulamak zorundayım. ABD olmadan tahliyelere devam edemeyiz, bunun netleştirilmesi gerekiyor. “Her ulusun kendi işini yapması hiçbir şeye yardımcı olmaz. Tahliyenin büyük bir birliktelik başarısı ile gerçekleştirildiğidir.” ifadelerini kullandı.
"GÜVENLİK DURUMU ÇOK ZOR"
Taliban ile ilişkilerde de G7 liderlerini ortak bir yaklaşım benimsemeye çağıran Merkel, G7’nin kendi içinde Taliban’la gelecekteki ilişkilere yönelik eylem planı hazırlayacak bir grup oluşturduğunu aktardı.
Merkel ayrıca, güvenlik durumunun zorda olduğunun altını çizerek, "Mümkün olduğunca uzun süre tahliyelere devam etmek istediğimiz açık, ancak güvenlik durumu buna izin verdiği sürece tahliyelere devam edebiliriz, fakat şu anda güvenlik durumu çok zor." diye ifade etti.
G7 ÜLKELERİ
Dünyanın en büyük 7 ekonomisinden oluşan G7 ülkeleri, Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olarak sıralanıyor.
1975 yılında güncel ekonomik sorunlarından olan petrol krizini tartışmak üzere bir araya gelen bu ülkeler, kısa süre içinde düzenli hale gelen G7 Zirvesi'nde buluşarak çıkarları doğrultusunda ekonomik sorunları masaya yatırıyor.
Ekonominin yanı sıra 7 ülke, pandemi ve Afganistan'taki gelişmeler gibi uzun vadeli ve küresel etkisi olan konularda da toplantılar gerçekleştiriyor.
Küresel ekonominin yaklaşık yüzde 64'ünü oluşturulan G7 ülkeleri, aynı zamanda Avrupa Birliği'ni de temsil ediyor.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış