AA

"Yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı, Gürcistan'ı karıştırdı.

Başkent Tiflis'te tasarıya tepki gösterenler, soluğu meydanlarda aldı. Polis ile eylemciler karşı karşıya geldi.

Tiflis'te, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin parlamentoya nisanda sunduğu tasarı karşıtı gösteriler devam etti.

Tiflis'te halk ayaklandı

Dün gece geç saatlerden itibaren bu sabaha kadar Parlamento binasının çevresinde kalan ve yasa tasarısı karşıtı sloganlar atan göstericiler, Gürcistan ile Avrupa Birliği (AB) bayrakları taşıdı.

Göstericiler, parlamentoda iki onaydan geçen yasa tasarısı için bugün düzenlenecek Hukuk Komitesi'nde yer alan milletvekillerinin Parlamento binasına girişlerini engellemeye çalıştı.

Nihai oylama yarın yapılacak

Parlamento binasının çevresindeki sokak ve caddelerde geniş önlemler alan güvenlik güçleri, bu sabah göstericilere "binanın girişlerini açma" çağrısında bulundu.

Özel kuvvetlerin yer aldığı alanda polis tarafından binanın girişlerinin açılmasına rağmen birkaç kez göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Yasa tasarısını destekleyen milletvekillileri de polisin yolu açmasının ardından Parlamentoya girerek tasarının görüşüldüğü Hukuk Komitesi'ne katıldı.

Hükümetin sunduğu, "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısının üçüncü ve nihai oylaması, Parlamentoda yarın yapılacak.

20 kişi gözaltına alındı

Gürcistan İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, bu sabah Tiflis'te gösteriler sırasında çıkan arbedede 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Açıklamada, gözaltına alınanlardan birinin Rusya, ikisinin ABD vatandaşı olduğu belirtildi.

Gürcistan'da, "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı karşıtı protestolar, yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Hükümet tasarıyı yasalaştırmakta kararlı

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, yasa tasarısının onaylama süreciyle ilgili dün yaptığı konuşmada, bazı göstericilerin bugün ve yarın için şiddet eylemleri planladığını belirtmişti.

Gürcistan'ın egemen ve bağımsız bir devlet olduğunu kaydeden Kobakhidze, olası şiddet eylemlerine polisin karşılık vereceğini vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de yasa tasarısına karşı olduğunu yinelemişti. Yasa tasarısını, "Rus yasası" olarak nitelendiren Zurabişvili, tasarının bir yasa olarak kabul edilmesi durumunda veto edeceğini belirtmişti.

Yasa tasarısı 2 onaydan geçti

Parlamentoda 17 Nisan'da birinci ve 1 Mayıs'ta ikinci oylamadan geçen tasarının, yasalaşması için parlamentoda 3 kez onaylanması gerekiyor.

Gürcistan'da iktidar partisi, Parlamentoda, Cumhurbaşkanı'nın kullanacağı veto kararını aşacak çoğunluğa sahip.

Hükümetin bu yıl parlamentoya tekrar sunduğu tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'da kurulan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Tasarıya göre, söz konusu kuruluşların kayıt işlemleri, Gürcistan Adalet Bakanlığınca kontrol edilecek.

Geçen yıl da gösterilere neden oldu

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sunmuştu.

Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istemişti.

Muhalifler, tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken, parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti.

Gösterilerin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)