AA & Ensonhaber

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesinin ardından yeni liderini seçmek için sandık başına gitti.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını açıkladı.

Reform yanlısı Pezeşkiyan önde

Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürdü.

Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321'ini alan Said Celili onu yüzde 39,5 ile takip etti.

Muhammed Bakır Kalibaf, yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada yer aldı.

Seçim ikinci tura kaldı

Adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince en çok oy alan reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili, ikinci tura kaldı.

Yüzde 50+1 alan kazanacak

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

Reformist aday Mesut Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, 5 Temmuz Cuma günü ikinci turda yarışacak, en çok oyu alan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Yarışı önde götüren Pezeşkiyan: "Türklüğümle gurur duyuyorum"

Bir Azerbaycan Türkü olan 70 yaşındaki kalp cerrahisi uzmanı Mesud Pezeşkiyan, beş dönem milletvekili olarak görev yaptı.

Dört yıl boyunca da Sağlık Bakanı görevini yürüttü. Seçime reformcu kanadın tek resmi adayı olarak giren Pezeşkiyan son anketlerde öndeydi ancak mevcut tabloda yüzde 10 daha fazla oy almış görünüyor.

Mesud Pezeşkiyan'ın Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre hayli yüksek oy oranına ulaşmış olabilir. İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde, ağırlıklı olarak Sünni Kürtlerin yaşadığı Mahabad’da doğan Pezeşkiyan, yerel medyaya verdiği röportajda "Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum" demişti.

Rejimin politikalarını eleştiriyor, reformu savunuyor

Türk siyasetçi açık sözlülüğüyle tanınıyor, İran'daki siyasi atmosferi ve yolsuzluğu birçok kez eleştirdi. İran hükümetinin Mahsa Amini'nin 2022'de polis nezaretinde ölümüyle ilgili tutumunu kamuoyu önünde sorguladı, seçim müziği olarak Mahsa Amini protestolarında göstericilerin dilinden düşmeyen ‘Baraye’ (Uğruna) şarkısını kullandı. Mesud Pezeşkiyan, İran’a yönelik uluslararası izolasyonun sona ermesi gerektiğini ve ekonomik kalkınma için yabancı yatırımın şart olduğunu savunuyor.

Kim seçilirse seçilsin, politikalarda son karar dini lider Ali Hamaney'e ait

Cumhurbaşkanının karar mekanizmalarında iki numara olduğu İran'da politikaların asıl belirleyicisi 85 yaşındaki dini lider Ali Hamaney. Seçimler Gazze'de savaşın devam ettiği, İsrail-Lübnan arasında tansiyonun arttığı kritik bir dönemde yapılıyor. Ancak sonuç ne olursa olsun İran'ın nükleer politikalarının veya Ortadoğu'da silahlı gruplara verdiği desteğin değişmesi beklenmiyor.