İspanya, Filistin devletini resmen tanıdı
AA & Ensonhaber

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin'i tanımanın Filistinlilerin ve İsraillilerin barışa ulaşmalarına olanak tanıyan tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Sanchez, devletini tanıdıklarını söyledi. Attıkları adıma ilişkin, "Kimseye karşı aldığımız bir karar değil." dedi.

Kararın "uluslararası saygıya" dayandığını belirten Sanchez, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında herhangi bir değişiklik tanımadıklarını vurguladı.

Filistin'i tanıdılar: Barış için kaçınılmaz

Sanchez, "Bu yalnızca tarihsel bir adalet meselesi değil, aynı zamanda barışa ulaşmanın kaçınılmaz bir ihtiyacıdır." ifadesini kullandı.

Bu açıklamanın ardından İspanyol hükümeti, Filistin'i resmi olarak tanıdığını ilan etti. İrlanda ve Norveç'in de salı günü eş zamanlı olarak Filistin'i tanıması bekleniyor.

"Batı Şeria ve Gazze birbirine bağlanmalı"

Sanchez, "Filistin devleti; Batı Şeria ve Gazze'nin bir koridorla birbirine bağlanması, Doğu Kudüs'ün başkent olması ve Filistin Yönetimi'nin meşru hükümeti altında birleşmesi ile yaşayabilir olmalı." dedi.

İspanya Başbakanı, yarından itibaren tüm çabalarını iki devletli çözümü gerçeğe dönüştürmeye yoğunlaştıracaklarını belirtti.

Sanchez'in yardımcısı: Yeterli değil

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz, ülkesinin Filistin devletini resmi olarak tanımasını kutladı ancak "bunun yeterli olmadığını" söyledi:

Bu, bizi barışa yönlendirmesi gereken yol. Filistin'in tanınmasıyla bugün attığımız adım çok önemli ama yeterli değil ve ileriye yönelik adımlar atmamız gerekiyor.

"Gerçek bir soykırım görüyoruz"

Diaz, bir sonraki adımın istişare için İsrail büyükelçisini çağırmak olması gerektiğine inandığını belirtirken, "Gerçek bir katliam, gerçek bir soykırım görüyoruz." ifadesini kullandı.