İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in işkencelere katıldığı belirtildi
AA & Ensonhaber

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne havadan karadan ve denizden düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 295 Filistinli can verdi, 88 bin 241 kişi yaralandı.

İsrail, 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamayla Filistinlileri 1 aydan 6 aya kadar alıkoyabiliyor.

Askeri mahkemeler, İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar vererek tutukluya hangi suçla itham edildiğini açıklamadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Esirler Cemiyetin'in paylaştığı verilere göre haklarındaki suçlamayı öğrenemeden İsrail hapishanelerinde tutulan aralarında kadın ve çocukların da olduğu 3 bin 380 Filistinli idari tutuklu bulunuyor.

İsrail ordusu ve güvenlik birimleri 7 Ekim'den sonra Filistinlilere karşı başlattığı gözaltı ve tutuklama kampanyası kapsamında şu ana kadar 9 bin 600'den fazla Filistinliyi gözaltına aldı.

Bunun yanı sıra hapishanelerdeki Filistinlilere karşı baskılarını artıran İsrail, işkence ve kötü muamele yöntemlerine daha fazla başvuruyor.

"İsrailli Bakan Ben Gvir bizzat işkencelere katıldı

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli tutuklunun en korkunç işkencelere ve kötü muameleye maruz bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Serbest bırakılan tutukluların anlattıkları korkunç. Tutukluların vücutlarındaki izler de barbarca uygulamaları gözler önüne seriyor. Son olarak salıverildiklerinde gazeteci Muaz Amarne ​​​​​​​ve sporcu Muazzez Ubeyyat'ın durumları da alıkonma merkezleri ve hapishanelerde işlenen korkunç suçlar ile tehlikeli ihlalleri kanıtlıyor" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in idari tutuklu olarak 9 ay cezaevinde tuttuğu Filistinli Muazzez Ubeyyat'ın serbest bırakıldıktan sonra verdiği ifadelere değinilen açıklamada, "İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in'in yapılan işkencelere bizzat katıldığına ilişkin Ubeyyat'ın verdiği ifade İsrailli bakanın ve faşizme boğulmuş hükümet üyelerinin sadizm seviyesini doğruluyor" denildi.

Filistinli tutuklulara uygulanan kötü muamele ve işkencelerin İsrail'in tüm uluslararası sözleşme ve yasalar karşısında duvara tosladığını, İsrail'in ve ordusunun ahlaksız olduğunu teyit ettiği vurgulandı.

Uluslararası toplum, Uluslararası Adalet Divanı ve Birleşmiş Milletler'e acil müdahale çağrısında bulunulan açıklamada İsrail'in gözaltı tesislerine girmek ve işlenen ihlalleri araştırmak için komiteler oluşturulması istendi.

İşkence altında 9 ay

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan Beytüllahim kentinde yaşayan 5 çocuk babası 37 yaşındaki Ubeyyat, İsrail'in 7 Ekim'den sonra Filistinlilere karşı başlattığı tutuklama dalgası sırasında gözaltına alınmıştı.

İsrail askeri yasaları uyarınca sanığın hakkındaki suçlamayı öğrenemeden demir parmaklıklar ardına gönderildiği idari tutukluluk uygulamasıyla hapsedilen Ubeyyat, İsrail hapishanelerinde işkence altında geçirdiği 9 ayın ardından serbest bırakılmıştı.