Çavuşoğlu, başkent Washington'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. İki bakan, görüşmelerinden önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda basına açıklama yaptı.
Ortadoğu, Ukrayna ve Karadeniz olmak üzere bölgede kritik bir dönemden geçildiğini belirten Çavuşoğlu, Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin bugün her zamankinden daha "vazgeçilmez" nitelik taşıdığını kaydetti.
Çavuşoğlu, Kerry ile görüşmelerinde, ticaret, ekonomik işbirliği ve siyasi işbirliğinin daha da geliştirilmesi gibi ikili hususların yanı sıra, Yemen'deki durum, Suriye, Irak, Ukrayna krizi, Kıbrıs ve "kanlı terör örgütü" DAEŞ'in oluşturduğu tehdit gibi konuları masaya yatıracaklarını, tüm bu konularda aralarındaki operasyonel işbirliğini daha da ileriye taşıyacak somut adımlara odaklanacaklarını bildirdi.
Kıbrıs'ta bu yıl kalıcı bir çözüme ulaşmayı umduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu noktada Türkiye ve KKTC’de siyasi irade var ve müzakere masasında bekliyoruz” diye konuştu.
ABD’nin de aktif rolü ve dahiliyetinin önemine işaret eden Çavuşoğlu, ABD’ye bu konudaki çabaları için teşekkür etti.
"DAHA ZAMANLI BİLGİ VE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI LAZIM"
Çavuşoğlu, görüşmede enerji güvenliği ve terörle mücadele konularını da görüşeceklerini söyledi.
Terörle mücadele bağlamında, özellikle Irak ve Suriye’de, DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele edilmesi ve bunların kökünün kazılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yanında, yabancı savaşçıların akışını önlememiz lazım. Türkiye bu noktada transit ülkelerden biri. Biz yabancı savaşçılarla mücadelede elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. 12 bin 800 kişiye giriş yasağı koyduk, bin 300 yabancı savaşçıyı sınır dışı ettik. Ancak kaynak ülkelerin de yabancı savaşçılar ülkelerini terk etmeden önce onları durdurmak için elinden gelenin en iyisini yapması lazım. Daha iyi işbirliğine ve daha zamanlı bilgi ve istihbarat paylaşımına ihtiyacımız var.”
Çavuşoğlu, ABD ile bu konudaki işbirliğini ise “mükemmel” olarak tanımladı ve daha fazla geliştirilebileceğini kaydetti.
“Türkiye ve ABD, önemli göreceli avantajları olan iki ülke. Bu da ortaklığımızı değerli ve eşsiz yapıyor” diyen Çavuşoğlu, iki ülkenin birlikte çalışarak, her türlü zorluğun üstesinden gelebildiğine dikkati çekti.
"TÜRKİYE, NÜKLEER SİLAHA HER ZAMAN KARŞI"
Çavuşoğlu, İran’ın nükleer programına yönelik meselede Türkiye’nin her zaman siyasi çözümden yana olduğunu belirterek, haziran sonuna kadar kapsamlı anlaşmaya varılmasını umduklarını kaydetti.
“Anlaşmaya ulaşmak kolay değil” diyen Çavuşoğlu, şu ana kadarki kat edilen yolun küçümsenmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Çavuşoğlu, “Realist olmak zorundayız ve kapsamlı bir anlaşma için daha çok şey yapmalıyız” diye konuştu.
Kerry’nin müzakereler sırasında kendisini arayarak bilgilendirmesi için teşekkür eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye, nükleer silahlara her zaman karşıdır ve Türkiye hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olma niyeti taşımadı. Türkiye, İran’ın nükleer silah elde etmesine veya elde etme niyetinde olmasına veya komşularında nükleer silah olmasına karşı oldu. Bu nedenle bu süreçte verdiğimiz tam desteğe devam edeceğiz.”
Kerry’ye daveti için bir kez daha teşekkür eden Çavuşoğlu, kendisini 3 hafta sonra memleketi Antalya’da ağırlamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış