Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Şubat’ta ordu tarafından istifasının istenmesinin ardından destekçilerini yeniden meydanlara davet etti.
Paşinyan, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden almayı reddeden Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ı darbecilerle birlikte hareket etmekle suçladı.
DESTEKÇİLERİNE ÇAĞRI YAPTI, ORTALIK KARIŞABİLİR
Paşinyan, açıklamasında, 1 Mart akşamı 18.30'da hükümet binası önünde büyük bir miting düzenleyeceğini söyleyerek, tüm destekçilerini mitinge davet etti.
Kendisine isyan bayrağı açan Ermeni komutanlar karşısında daha önce de destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, ardından elinde megafonla sokağa inerek, halktan destek istemişti.
Paşinyan destekçileriyle muhaliflerinin karşı karşıya gelmesi sonucu başkent Erivan kavgalara sahne olmuştu. Ermenistan Başbakanı'nın son çağrısının ardından ülkedeki yetkililer benzer manzaranın yaşanmasından endişe ediyor.
GENELKURMAY BAŞKANI'NIN GÖREVDEN ALINMASI TALEBİ REDDEDİLDİ
Nikol Paşinyan, kendisine ve hükümete karşı ordunun darbe girişiminde bulunmasının ardından Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ın görevden alınmasına yönelik kararnameyi imzalayarak Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a göndermişti.
Dün Sarkisyan’ın gönderdiği kararnameyi reddetmesi üzerine Paşinyan, Genelkurmay Başkanı'nın görevden alınması talebini tekrarladığını açıklamıştı.
PAŞİNYAN'A İSTİFA ÇAĞRISI
Ermenistan ordusu, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ordusu ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğramış, bunun üzerine Ermeni ordusu yayınladığı bildiriyle Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istemişti.
Paşinyan, ordunun bu isteğini darbe girişimi olarak nitelendirmiş, Ermeni halkını Cumhuriyet Meydanı’na davet etmişti.
ORTA YOL ARAYIŞLARI
Bu arada Ermenistan'da ordu muhtırası sonrası orta yol arayışları devam ediyor.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Parlamento Başkanı Ararat Mirzoyan ve bazı muhalif liderlerle bir araya geldi.
Muhalif liderlerden Artur Vanetsyan, Sarkisyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile istişarelere devam edeceğini söylemişti.
İSTİFA ÇAĞRISINA EN KARARLI TEPKİ TÜRKİYE'DEN GELDİ
Türkiye, Ermenistan'da ordunun Başbakan Paşinyan'a istifa etmesi için muhtıra vermesini net bir şekilde kınarken, Paşinyan'a yakınlık gösteren Fransa gibi birçok Avrupa ülkesi hiçbir tepki göstermemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ermenistan'da bu yapılan, darbe girişimi. Darbenin her türlüsüne karşıyız. Darbeleri kabul etmemiz mümkün değil. Askerin devreye girmek suretiyle burada böyle bir adeta darbe çığırtkanlığına girmiş olması bu da tabii kabul edilebilir bir şey değildir." ifadelerini kullanmıştı.
Ermenistan'da sokaklar gergin ViDEO
RUSYA: DAĞLIK KARABAĞ ANLAŞMALARINA DEVAM EDİLMESİ ÖNEMLİ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a, Ermenistan’daki olaylar nedeniyle, Dağlık Karabağ’a ilişkin varılan anlaşmaların uygulanmasına yönelik Rusya'nın herhangi bir tehdit görüp görmediği sorulmuş, Rus sözcü, “Hayır, şu anda hepsi uygulanıyor. Ermenistan'daki gelişmelere rağmen Dağlık Karabağ anlaşmalarının uygulanmasına devam edilmesi önemlidir.” şeklinde yanıt vermişti.
ALİYEV'DEN ERMENİSTAN'A UYARI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'daki siyasi krize rağmen 10 Kasım 2020'de Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan bildirinin uygulanmasını umduğunu belirterek, "Aksi halde Ermenistan daha da ağır duruma düşecektir." uyarısında bulunmuştu.
Aliyev, konuya ilişkin sözlerini "Ermenistan'ı ekonomik olarak sarsmak, tecrit etmek bizim politikamızdı. Topraklarımızın işgaline son verin diyordum. Zamanında bizi dinleselerdi şimdi böyle rezil duruma düşmezlerdi." şeklinde sürdürmüştü.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış