Obama, internet üzerinden yayınlanan röportajda, ABD'deki Yahudi toplumunun P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşmaya dair sorularını yanıtladı.
Bu anlaşmanın, İran’ın nükleer silahı elde etmesini önlemenin en etkili yolu olduğunu belirten Obama, İran’ın aldatması halinde de ABD’nin yaptırımlar veya askeri eylemler olsun hiçbir kapasitesinden vazgeçmediğini bildirdi.
Kendisine yöneltilen eleştirilerde, "ABD’nin askeri eylemde bulunması gerekmediği, tek başına yaptırımlar uygulayıp, hatta bunları ikiye katlayabileceğinden bahsedildiğini" anımsatan Obama, uluslararası toplumun desteği alınmadan uygulanan yaptırımların etkili olmadığının daha önce görüldüğüne işaret etti.
Obama, şu anda varılan anlaşmaya yönelik uluslararası toplumunun ortaya koyduğu fikrin reddedilmesi halinde İran’ın uluslararası alanda çok büyük empati kazanacağına ve üzerindeki yaptırım baskının eriyeceğine dikkati çekti.
Bu noktada, ABD Kongresi anlaşmayı reddederse elde çok da seçenek kalmayacağını dile getiren Obama, “Bunun sonucunda da İran’ın nükleer elde etmesini önlemek için mantıklı olarak, bir tür askeri eylemde bulunmam gerekecek. Çünkü elimizde başka seçenekler pek olmayacak” diye konuştu.
"HEPİMİZ İSRAİL İLE BİR AİLEYİZ"
Obama, ayrıca, İran anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle İsrail ile tansiyonun da hızlı biçimde azalacağına inandığını ifade etti.
“Hepimiz İsrail yanlısıyız, biz aileyiz” ifadesini kullanan Obama, İsrail ile İran konusunda anlaştıkları konuların anlaşmazlıklarından daha fazla olduğunu söyledi.
Obama, İran ile varılan nükleer anlaşmanın, bu ülke ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlamına gelmediğini de vurgulayarak, İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolüne dair kaygılarını hatırlattı.
SENATO'DAN OBAMA'YA DESTEK YÜZDE 30'A ÇIKTI
Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Senato’da İran anlaşmasını destekleyeceğini belirten senatörlerin sayısının 30’a yükseldiğini söyledi.
Kongre’nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci, 17 Eylül’de dolacak.
Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3’te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama’nın veto yetkisi kalkıyor.
Bu nedenle de Obama yönetimi, 3’te 2 çoğunluğu önleme noktasında lobi faaliyetlerini yoğunlaştırırken, Cumhuriyetçiler de tam aksi yönde çaba yürütüyor.
Obama’nın, vetosunu korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörü, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de 146 üyeyi ikna etmesi yeterli olacak.
Senato'da 44 sandalyeye sahip Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 188 üyesi bulunuyor.
Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheli yaklaşıyor.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış