İHA

Orta Amerika bölgesinde El Nino fenomeninin neden olduğu kuraklık, Panama Kanalı'nda ulaşımı olumsuz etkiledi.

Küresel ticarette ve emtia fiyatlarında sıkıntı yaratacak

Bölgedeki yağış miktarının azalarak kanaldaki su seviyesini düşürmesi nedeniyle Panama Kanalı'ndaki trafik kısıtlandı.

trafiği nedeniyle küresel ticaretin yavaşlayacağı ve emtia fiyatlarının artacağı öngörülüyor.

200 yük gemisi mahsur kaldı

Kanaldan geçmeyi bekleyen 200 yük gemisi ise bölgede mahsur kaldı.

Panama Kanalı Yöneticisi Ricaurte Vasquez yaptığı açıklamada, sorunun kurak mevsimin normalden uzun sürmesi sebebiyle yaşandığını ifade ederek, “Panama Kanalı’nın bir deniz yolu olarak en büyük dezavantajı, diğer kanallar deniz suyu kullanırken bizim tatlı su ile çalışmamızdır” dedi.

Emtia nedir

Emtia, ticaret ve ekonomi terimleri arasında yer alan bir kavramdır. Emtia, genel olarak işlenmemiş doğal kaynaklar, tarım ürünleri, madenler, enerji kaynakları gibi doğal veya işlenmemiş ürünleri ifade eder. Emtia terimi, ticaret amacıyla alınıp satılan malları tanımlamak için kullanılır.

Emtialar, endüstriyel üretimde kullanılabildiği gibi, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak veya finansal varlık olarak yatırım yapmak amacıyla da alınıp satılabilir. Örneğin, altın, gümüş, petrol, buğday, pamuk gibi ürünler emtia kategorisine girer. Bu tür emtialar, küresel piyasalarda genellikle talep ve arz dengesine bağlı olarak fiyat dalgalanmalarına tabi tutulur.

Emtiaların değeri, dünya genelindeki ekonomik faktörler, hava koşulları, siyasi durum, enerji talebi gibi birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Emtia ticareti, yatırımcılar için farklı risk ve fırsatlar sunabilir ve portföy çeşitlendirmesinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)