Tayvan Boğazı'nda hareketlilik: ABD ve Kanada savaş gemileri geçti
AA

Tayvan Boğazı, ABD ve Kanada'nın askeri hareketliliğine sahne oldu.

ABD ve Kanada donanmalarına ait iki savaş gemisi, Boğaz'dan geçiş yaptı.

ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosu'ndan yapılan açıklamada, "Arleigh Burke' sınıfı güdümlü füze taşıyan USS Rafael Peralta muhribi ile Kanada Kraliyet Donanması'na ait 'Halifax' sınıfı Ottowa fırkateyninin, 1 Kasım'da Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptığı" belirtildi.

ABD: Özgür Hint-Pasifik'e bağlılığımızın göstergesi

Açık denizde seyrüsefer ve uçuş serbestisinin geçerli olduğu sulardan yapılan geçişin uluslararası hukuka uygun olduğu vurgulanan açıklamada, gemilerin Boğaz'a kıyısı olan ülkelerin hiçbirinin kara sularında olmayan bir koridoru kullandığı kaydedildi.

Açıklamada, "USS Ralph Johnson ve HMCS Ottowa'nın Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte özgür ve açık Hint-Pasifik'e bağlılığının göstergesidir." ifadesine yer verildi.

Çin'den tepki: Askerler teyakkuzda

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) Tayvan Boğazı'nın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığınca yapılan açıklamada, geçişin "kamuoyuna gösteriş" amaçlı olduğu savunuldu.

Gemilerin, Çin savaş uçakları ve gemileri yasalara ve kurallara uygun olarak takibe alındığı ve izlendiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

Komutanlığa bağlı askerler daima teyakkuzdadır, ulusal egemenlik ve güvenliği, bölgesel barışı ve istikrarı kararlılıkla koruyacaktır.

Tayvan çevresinde durum normal

Tayvan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, gemilerin boğazdan geçişini doğrularken Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun "normal" olduğunu bildirdi.

Geçiş, ABD ve Kanada savaş gemilerinin bu yıl Tayvan Boğazı'ndaki üçüncü seyir faaliyeti oldu.

ABD'nin USS Chung-Hoon muhribi ile Kanada'nın HMCS Montreal fırkateyni 3 Haziran'da Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

Tehlikeli yakınlaşma

Geçiş sırasında Çin donanmasına ait bir savaş gemisinin, Amerikan gemisinin pruvasından yaklaşarak yolu kesmek üzere manevra yapması tehlikeli yakınlaşmaya yol açmıştı.

ABD'nin "Arleigh Burke' sınıfı güdümlü füze muhribi USS Ralph Johnson, 9 Eylül'de yine HMCS Ottowa ile Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

Tayvan Adası'nı topraklarının parçası ve Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor.

ABD donanmasının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerginliğe sebep oluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)