AA

alevlere teslim...

Sıcak havaların gelmesiyle başlayan yangınlar Yunanistan'ı yaz boyunca zor duruma düşürürken başkent yakınlarındaki Varnava'da başlayan ve şiddetli rüzgarların etkisiyle hızla yayılan yangın, Attiki bölgesinin çeşitli yerleşim bölgelerine kadar ulaştı.

Yetkililer, yangının kontrol altına alınamaması nedeniyle tehlike altındaki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesine karar verdi.

2 UÇAK 1 HELİKOPTER YUNANİSTAN'A ULAŞTI

Zor durumdaki komşuya yardım eli uzattı.

Türkiye'nin yangınlarla mücadele kapsamında gönderdiği 2 yangın söndürme uçağıyla 1 helikopter Yunanistan'a ulaştı.

Yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter, başkentteki Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı'na indi.

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ VE MİLLİ YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ

Yunanistan'a gönderilen araçlardan biri olan T-70 ise yerli üretim olmasıyla dikkati çekiyor. TUSAŞ tarafından 'Genel Maksat Helikopteri' olarak üretilen araç 2023'te Orman Bakanlığı'nın envanterine girerek Türkiye'nin ilk yerli ve milli yangın söndürme helikopteri olarak kayıtlara geçti.

T-70'in envantere girdiği törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da helikoptere 'Nefes' ismini vererek helikopteri imzalamıştı.

YARDIM TEKLİFİ SÜRECİ

Türkiye, başkent Atina yakınlarındaki Varnava'da başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle Attiki'nin çeşitli bölgelerine yayılan yangın dolayısıyla Yunanistan'a yardım teklifinde bulunmuştu.

Diplomatik kaynaklara göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin Yunanistan'a yardıma hazır olduğu mesajını Atina yönetimine iletmişti.

Yunan tarafı da teklifi değerlendireceklerini, gerekmesi halinde Türkiye'den destek isteyeceklerini belirtmişti.

Kaynaklar, Türkiye'de halihazırda devam eden büyük bir yangın bulunmamasının, Yunanistan'a yardım teklifi yapılabilmesine imkan sağladığına işaret etmişti.

Türkiye'nin yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderilmesi için çalışmaları başlattığı bildirilmişti.

Türkiye'nin yardımları komşuya ulaşırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konu hakkında X hesabından bilgi verdi.

"ATEŞ KUŞLARI GÖKLERDE"

Yumaklı şu ifadeleri kullandı:

Ateş kuşları komşumuzdaki alevleri söndürmek için göklerde.

Yunanistan’da devam eden orman yangınına müdahale amacıyla 2 uçak ve 1 helikopterimiz sabah saatlerinde havalandı.

“Ormanlar dünyanın ortak mirasıdır” düsturuyla görev yapan mesai arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum.

Bu vesileyle komşumuz Yunanistan’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

"İKİ KAT FAZLA YANGIN ÇIKTI AMA HIZLI MÜDAHALEYLE GÜNDEMDEN YANGINI ÇIKARDIK"

Diğer yandan temaslarda bulunmak üzere Rize'de bulunan Yumaklı, Ensonhaber Genel Yayın Yönetmeni İlyas Efe Ünal'a konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yumaklı, şöyle konuştu:

"Bugün buraya gelirken havaalanında oturup soluklanırken 'Bu sene daha az yangın çıktı değil mi?' diye sordu birisi. Hayır daha az yangın çıkmadı. İki kat fazla yangın çıktı. Çok hızlı müdahale ile artık TV ekranlarında gündeme gelmeyecek bir kabiliyet kazandığımız için, belli başlı görsel olarak tespit edilenlerin dışında kimsenin gündeminde yok, kimse konuşmuyor.

Hakikaten ülkemiz hem insan kabiliyeti ve kapasitesi olarak hem makina-ekipman kapasitesi olarak, yangın söndürme uçakları, helikopterleri, insansız hava araçları kullanımı, bunların senkronizasyonu, valiliklerin bu konuyla ilgili -ki biz 23 valiyle birlikte bir toplantı yaptık.- O senkronizasyon da kuruldu.

Bütün diğer kurumlarla birlikte artık herkes herhangi bir şey olduğunda hızlı bir şekilde müdahale edip konuyu bitiriyor. Bu birincisi.

12 AY YANGINLA MÜCADELE

İkincisi de yılın 12 ayına yayılmış bir mücadele söz konusu. Yani biz yılın 12 ayı yangınla mücadele ediyoruz. Nasıl? Bilgilendirme, bilinçlendirme ile. Yurt dışından birçok ülke bize bu konuyla ilgili eğitim talebiyle geliyor.

"2 UÇAK 1 HELİKOPTER GÖNDERDİK"

Şimdi Yunanistan haftalardır yanıyor, onlar bununla ilgili yardım talep ettiler biz de 2 uçak 1 helikopter, geçen sene de göndermiştik, gönderdik. Şu anda orada arkadaşlarımız.

"MADEM UÇAĞIMIZ VAR..."

Yine bir şeye rastladım, gerçeklikten uzaklığı anlatmak için. Bununla ilgili Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yapmış, 'Yunanistan'ın talebine cevap veriyoruz' diye. Şöyle yazmış biri; 'Madem uçağımız var, kendi yangınlarımızda neden kullanmıyoruz?'

Şimdi konudan bi'haber olmak, manipüle etmek, aslında ne yaparsan yap onu olumlamayacak böyle bir zihniyet oluşmuş durumda.

Bu ne onlara fayda getirecek ne ülkeye fayda getirecek. Umursadığım için söylemiyorum. Gelinen nokta için söylüyorum. CHP milletvekillerinin 'biz bu çiftçileri her halükarda peşimize takarız' anlayışlarıyla bunun arasında bir fark yok. Alın birbirine vurun"

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Diğer yandan yangın nedeniyle can kaybı rapor edildi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, itfaiye ekipleri tarafından Vrilisia'da bir iş yerinde yapılan aramada yanmış ceset bulundu.

Haberlerde, cesedin, yangın sırasında kaybolan ve kendisinden haber alınamayan yaklaşık 65 yaşında bir kadına ait olduğu ifade edildi.

Yetkililer, şu ana kadar 100 bin dönümden fazla alanın yandığını duyururken, 702 itfaiyeci ve 199 aracın Penteli Dağı ve Maraton Gölü bölgesindeki birçok aktif yangın noktalarına müdahale ettiğini belirtti.

Haberlerde, şu ana kadar üç hastane ile bazı manastırların da tahliye edildiği bildirildi.

Pazar gününden itibaren 5 itfaiye erinin yaralandığı belirtilen haberlerde, bunlardan ikisinin hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.

TAHLİYE KARARINA UYUN ÇAĞRISI YAPILDI

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis, dün yaptığı açıklamada, ekiplerin zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek, vatandaşların tahliye kararlarına uymalarını istemişti.

Tahliye emirlerine uymayı reddedenlerden bazılarının evlerinde mahsur kaldığını belirten Vathrakoyannis, "İtfaiye ekipleri kurtarma operasyonları sırasında hayatlarını tehlikeye atıyor. Vatandaşların tahliye emirlerine uyması gerekir." demişti.

Vathrakoyannis, polis ve itafaiye ekiplerinin, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200'den fazla kişiyi tahliye ettiğini belirtmişti.

YUNANİSTAN'A DESTEKLER

Haberlerde, yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması çerçevesinde Fransa'dan bir helikopter, 28 itfaiye aracıyla ve 200 itfaiyeci, İtalya'dan iki uçak ve Çekya'dan 75 itfaiyeci ve 25 aracın Yunanistan'a gönderileceği bildirilmişti.

Türkiye'nin de yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek olmak amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter göndermek için çalışmaları başlattığı duyurulmuştu.

Meteoroloji uzmanları ve hükümet yetkilileri, perşembe gününe kadar hava koşulları nedeniyle vatandaşları artan orman yangınları konusunda uyarmış, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias da ülkenin yarısının "kırmızı alarm" altında olacağını belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)