ensonhaber.com

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, ABD ile yapılan anlaşma sonucunda serbest bırakıldı.

İngiltere'de tutulduğu hapishaneden çıkarılan Assange, önce Tayland'a, ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Marina Adaları'na gitti.

Suçlamaları kabul etti, serbest kaldı

Assange, mahkemede kendisine yöneltilen casusluk suçlamalarını kabul etti. Wikileaks'in kurucusu, ABD'li savcılarla yaptığı anlaşma gereği İngiltere'de hapiste kaldığı sürenin karşılığında Amerika Birleşik Devletleri'nde hapse girmeyecek.

Anlaşma uyarınca Assange'ın Wikileaks'e sağladığı tüm belgeleri de imha etmesi kararlaştırıldı.

Assange’ın avukatından Avustralya başbakanına teşekkür

Avustralyalı insan hakları avukatı ve Assange'ın savunma ekibinin üyesi Jennifer Robinson mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek Assange'ın nihayet özgür bir adam olarak evine dönebileceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese başta olmak üzere Assange’ın tüm destekçilerine teşekkür eden Robinson, “Bu sonucu mümkün kılan diplomasi için teşekkür etmek istiyorum. Albanese her fırsatta bu konuyu en üst düzeyde gündeme getirdi ve Avustralyalı yetkililer ABD'ye ulaşırken Avustralya başbakanının tam yetkisiyle hareket ettiklerini biliyorlardı” şeklinde konuştu.

“Eşi benzeri görülmemiş bir şey”

Julian Assange'ın avukatlarından Barry Pollack da müvekkiline yönelik davanın casusluk yasasının 100 yıllık tarihinde “eşi benzeri görülmemiş bir şey” olduğunu söyledi.

“Bu yasa tarafından Bay Assange gibi bir yayıncıyı, bir gazeteciyi takip etmek için hiç kullanılmamıştı” diyen Pollack, “Sayın Assange, ABD'nin savaş suçları işlediğini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, doğru ve haber değeri taşıyan bilgileri ifşa etmiştir. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve ABD ve dünya kamuoyunun doğru ve önemli bilgilere ulaşmasını sağlamak için verdiği mücadelede çok büyük acılar çekmiştir.” ifadelerini kullandı.

Assange'ın başından beri casusluk yasası kapsamında asla suçlanmaması gerektiğini vurgulayan Pollack, “Yargıcın, Bay Assange'ın daha fazla hapsedilmesinin adil ve uygun olmayacağına ve ailesiyle yeniden bir araya gelmesinin zamanının geldiğine karar vermesini memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Assange'ın dava süreci

Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti.

Dün gece yapılan açıklamada, Julian Assange'ın, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verileceği belirtilmişti.