Yunanistan ölüm kontratını imzaladı

Yunanistan ölüm kontratını imzaladı

Yunanistan, Avrupa'dan yeni yardım paketi almak için "ölüm kontratı" imzaladı. Yunanistan'ın Troyka tarafından belirlenen yeni kemer sıkma planını kabul edildi. Kabul edilen önlemler ülkede birçok asgari ücretten, kamu çalışanlarına kadar bir çok köklü reformu beraberinde getiriyor.

Yeni ekonomik önlemler ve liderlerin verdiği karar Yunan basınında "Troyka ve liderler Yunan toplumu için ölüm kontratı imzaladı" şeklinde değerlendirildi.

SENDİKALAR EYLEMDE

Yunan liderler günler süren kemer sıkma önlemleri tartışmalarını anlaşmayla sonlandırırken, ülkede işçi sendikaları 48 süren eylem gerçekleştirdi. Sendika üyesi binler işçi Atina sokaklarında, haklarında büyük kesintiler getiren kemer sıkma önlemlerini protesto etti.

İŞTE ONAYLANAN ÖNLEMLER

Sadece emeklilik maaşlarında 300 milyon euro tasarruf edilmesini kabul etmeyen liderlerin onayladığı önlemler ise şöyle:

-751 euro olan asgari ücretin yüzde 22 oranında düşürülmesi, 25 yaş altındaki gençlerin maaşlarında buna ek olarak yüzde 10 ek kesinti yapılması,

-Asgari ücrette artışların üç yıl süreyle dondurulması,

-İşsizlik oranı yüzde 19'dan yüzde 10'a düşene kadar bütün maaş artışlarının dondurulması,

-Kamu şirketlerinden OTE Telekom ve enerji şirketi PPC çalışanlarının emeklilik ödeneklerinin yüzde 15 oranında, denizcilik sektörü çalışanlarının ise emeklilik ödeneklerinin yüzde 7 oranında düşürülmesi,

-Bu yıl 15 bin, 2015 yılı sonuna kadar da 150 bin kamu çalışanının işten çıkarılması,

-Sosyal güvenlik Kurumu IKA'ya katkıların önce yüzde 2 oranında, 2013'te de yüzde 3 oranında düşürülmesi,

-Temmuz sonunda yargı personeli, doktorlar, diplomatlar, polis ve ordu mensuplarının maaşlarının gözden geçirilmesi,

-Temmuz sonuna kadar Devlet Doğalgaz Şirketi DEPA, Gaz Dağıtım Şirketi DESFA, Yunanistan Petrolleri ELPE, bahis şirketi OPAP, Atina-Pire ve Selanik Su ve altyapı şirketleri EYDAP ve EYATH ile Uluslararası Yayın Merkezi'nin özelleştirilmesi,

-Askeri harcamalarda GSYİH'nın yüzde 0,15'i oranında kesinti yapılması,

-Kamu şirketlerine ve bankalarına eleman alımının durdurulması,

-Vergi muafiyetlerinin kısıtlanması, KDV ve emlak vergisi yapısının basitleştirilmesi,

-200 vergi dairesinin bu yıl sonuna kadar kapatılması, Nisan sonuna kadar 1000 vergi müfettişinin daha işe alınması

-Vadesi dolmuş vergi ve sosyal güvenlik katkı payı ödemeleri için vade tanınmasının kaldırılması

-Yunan bankalarının (adi hisse sınırlı oy hakkı ve şarta dönüştürülebilir tahvillerle) yeniden sermayelendirilmeleri.

PAKET ONAYLANDI ANLAŞMA ERTELENDİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Komisyonu yetkilerince hazırlanan ve dün Yunan hükümeti tarafından onaylanan planın henüz euro bölgesi liderlerinin imza atacakları aşamaya gelmediğini kaydeden Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Yunanistan planının hazır olup olmadığına dair kuşkularım var" dedi. Juncker, anlaşmanın hemen imzalanması için yeterli sebep göremediğini belirterterek, "Ancak Yunanistan anlaşma yolunda gerekeni yaptı. Euro Bölgesi liderlerinin önümüzdeki hafta bir anlaşma imzalayabileceğini düşünüyorum" dedi.

Plan uygulamaya geçildiğinde pek çok alanda büyük değişikliklerin yapılacağını dile getiren Juncker, "Euro bölgesi maliye bakanlarının bu anlaşmaya imza atabilmeleri için, anlaşmayı masaya yatırarak detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor" diye konuştu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de "Yunanistan'ın aldığı kararları ne kadar uygulayabileceğini görmemiz gerekiyor" dedi. Scjauble, dün akşam gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısının, euro bölgesi maliye bakanlarının bir araya gelmesini sağlayarak planın daha detaylı incelenmesine zemin yarattığını ifade etti. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da, Troyka'nın şart koştuğu ekonomik önlemleri onayladıklarını artık kararın Euro Bölgesi liderlerine kaldığını kaydetti.