ABD'de seçim harcamaları rekora koşuyor
AA


Tüm dünyanın odaklandığı ABD başkanlık seçimlerine sayılı günler kaldı.

ABD'de 2024 seçimlerinin, bu zamana kadarki "en maliyetli" seçim olması bekleniyor.

Başkan adayları arasındaki rekabet artarken 5 Kasım'da sandık başına gidecek Amerikalılar, ülkenin yeni liderini belirleyecek.

Seçim kampanyaları kapsamında yapılan çalışmalar yoğunlaşırken, buna yönelik harcamaların tutarı da milyarlarca doları bulacak.

BU YILKİ SEÇİM HARCAMALARI 2020'Yİ GEÇECEK

Siyasetteki para akışını ve bunun seçimler ile politikalar üzerindeki etkisini takip eden araştırma grubu OpenSecrets verilerinden derlenen bilgilere göre, seçim harcamalarının toplamda en az 15,9 milyar doları bulması bekleniyor.

Bu yılki harcama tutarının, 2020 seçimlerindeki 15,1 milyar dolarlık rekor harcama tutarını da geride bırakacağı öngörülüyor.

YILLARA GÖRE SEÇİM HARCAMALARI

ABD'de 2016'daki seçimlerin toplam maliyetinin 6,5 milyar dolar, 2012'deki seçimlerin 6,3 milyar dolar, 2008'deki seçimlerin 5,3 milyar dolar, 2004'teki seçimlerin 4,2 milyar dolar ve 2000'deki seçimlerin 3,1 milyar dolar olduğu kayıtlarda yer alıyor.

BAĞIMSIZ YAPILAN SİYASİ HARCAMALAR 2,6 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Çoğunluğunu Süper Siyasi Eylem Komitelerinin (PACs) oluşturduğu dış grupların, 7 Ekim itibarıyla, 2024 seçimleri için yaklaşık 2,6 milyar dolar harcadığı belirtiliyor.

Mevcut harcama eğilimlerinin devam etmesi halinde bu seçimlerde toplam dış harcamanın 5 milyar doları aşacağı öngörülüyor.

KARA PARA KURULUŞLARINA UZANAN KAYNAKLAR

ABD siyasetinde, dış harcama, adayların komitelerinden bağımsız olarak, onlarla koordineli olmayan gruplar veya bireyler tarafından yapılan siyasi harcamaları ifade ediyor. Bu gruplar geleneksel parti komitelerinden daha tartışmalı olan Süper Siyasi Eylem Komitelerine ve "kara para" kuruluşlarına kadar uzanıyor.

DIŞ HARCAMALARDA CUMHURİYETÇİLER DEMOKRATLARA KARŞI AVANTAJLI

Dış harcamalarda bu zaman kadar Cumhuriyetçiler avantajlı konumda bulunuyor. Dış gruplara en çok bağış yapan 5 mega donörün hepsi Cumhuriyetçileri destekliyor.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın başkanlık kampanyasına destek veren süper Siyasi Eylem Komitesi "Make America Great Again" yaptığı 239 milyon dolarlık harcamayla dış harcamalarda başı çekiyor.

KAMALA HARRİS

Demokratların adayı Kamala Harris'i destekleyen Siyasi Eylem Komitesi "Future Forward"ın ise 212 milyon dolardan fazla harcama yaptığı kaydediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)