ABD'nin mayıs ayı tarım dışı istihdamı açıklandı: İşsizlik yüzde 3,9'dan 4'e çıktı
AA

Çalışma Bakanlığı tarafından dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verilere göre ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 1 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 8 bin kişi artarak 229 bine yükselmişti.

ABD'de bugün ise mayıs ayı tarım dışı verisi açıklandı.

ABD'de tarım dışı istihdam mayısta 272 bin kişi artarak beklentileri aşarken, işsizlik oranı yüzde 3,9'dan yüzde 4'e yükseldi.

Fed'in faiz kararında etkili

Tarım dışı istihdam verisi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesinde takip edilen veriler arasında yer alıyordu.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verisinin, 182 bin kişi artması öngörülüyordu.

Bu dönemde istihdam, sağlık, kamu, eğlence ve konaklama ile profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler başta olmak üzere birçok sektörde artmaya devam etti.

İşsizlik, Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyede

ABD'de işsizlik oranı, mayıs ayında 0,1 puan artışla yüzde 4'e çıktı ve Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen işsizlik oranının bu dönemde nisan ayında olduğu gibi yüzde 3,9 olması öngörülüyordu.

Ülkedeki işsiz sayısı, mayısta 157 bin kişi artarak 6 milyon 649 bine yükseldi. İş gücüne katılım oranı ise 0,2 puan azalışla 62,5 oldu.

Haftalık ortalama çalışma saati değişmedi

Söz konusu dönemde haftalık ortalama çalışma saati değişim göstermeyerek 34,3 olurken, Fed'in izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,4 artarak 34,91 dolara yükseldi.

Piyasa beklentileri, ortalama saatlik kazancın söz konusu dönemde yüzde 0,3 artması yönündeydi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)