DHA

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Kanun teklifi yürütme ve yürürlük maddesi olmak üzere toplam 80 maddeden oluştu.

Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Antalya Milletvekili Atay Uslu ve Samsun Milletvekili Ersan Aksu ile birlikte kanun teklifine ilişkin açıklama yapan Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifinin 80 maddeden oluştuğunu söyledi.

Abdullah Güler, bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında hazırladıkları kanun teklifiyle ilgili açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması teklifte var"

(KKM hesapları) Kurumlar vergisi istisnasının süresinin 30 Haziran 2024 tarihine kadar uzatılması kanun teklifimizde yer almaktadır. Toplumumuz için önemli düzenlemeler içeren 80 maddelik yasa teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına sunuyoruz.Teklif uluslararası ekonomiye destek sağlamayı amaçlıyor.

"Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilere ceza"

Toplam altı madde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızı doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanları ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezalarının üst sınırlarının arttırılması, izinsiz yolcu taşımaları ile taşıma haddinden fazla yolcu ve eşya taşınmasının can güvenliği bakımından oluşturduğu tehlikenin yüksek olması ile cezaların artırımı, idari ceza yaptırımlarının caydırıcılığının arttırılması. 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen idari para cezalarının arttırılması ve yabancı plakalı taşıtların cezayı ödemeden yurt dışına çıkışına izin verilmemesi de kanun teklifimizde yer alıyor.

"Yurt dışına verilen hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan vergi istisnası"

Hazine ve Maliye Bakanlığımızın Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında yer alan yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasının tüm mükelleflerden Türkiye’ye getirme şartına bağlı olarak yüzde 80’e çıkarılmasını öneriyoruz. Sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnasının kapsamının genişletilmesini de öneriyoruz.

İhracat teşviki

İhracatın teşviki amacıyla dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda imalatçı ve tedarikçilere 5 puan Kurumlar Vergisi indirimi veriyoruz.

Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye kanunda yer almıyor, ancak talimat verildi

Abdullah Güler, ayrıca çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye ile ilgili şu bilgiyi verdi:

(Çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye) Kabine sonrası Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hususla ilgili bazı taleplerin iletildiğini biliyoruz. Bakanlarımıza bu konuda teferruatlı, ayrıntılı bir çalışma yapılmasını talimatlandırdı. Kanun teklifimizde bu konuda husus yer almıyor.

Ekonomide 80 maddelik yeni torba yasanın içeriği:

80 maddelik torba yasada en dikkat çekici başlıklardan biri ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilecek.

Deprem bölgesinde fahiş fiyat artışı yapanlara para cezası katlanacak.

Şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranı artırılacak.

Depremden etkilenen illerde fahiş fiyat artışları için cezalar artırılacak.

İnşaat yapım işlerinde ve yapı malzemelerinde fahiş fiyat artışı yapanlara katlı idari para cezası verilecek.

Çek ibraz yasağının da süresi uzatılacak. Çek Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Çekin tarihinden önce bankaya ibrazını geçersiz kılan düzenleme 2 yıl daha uzatılacak. Uygulama 31 Aralık 2023 yerine 31 Aralık 2025'te sona erecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)