Analiz yayınlandı: Fed'in faiz indirimi beklenenden daha sınırlı olabilir
REUTERS

Merkez Bankası'nın (Fed) uzun zamandır beklenen indirimi döngüsüne bugün başlaması bekleniyor fakat gelecek aylardaki muhtemel faiz indirimleri, piyasanın beklentilerinin altında kalabilir.

Bazı büyük yatırımcılar ve analistler, ekonomide güçlü seyrin devam etmesi nedeniyle faiz oranlarının nispeten yüksek seviyelerde kaldığı bir faiz indirimi döngüsü öngörüyor.

Analistler, büyük faiz indirimlerinin ancak ileride resesyon yaşanması halinde mantıklı olacağını söylüyor.

"PİYASANIN BEKLENTİSİ FED YETKİLİLERİNİ AŞIYOR"

Tahvil odaklı varlık yöneticisi PIMCO'nun eski başkanı Mohamed El-Erian, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bana göre, piyasaların Fed'den daha düşük faiz oranlarına ilişkin mevcut beklentileri çoğu yetkilisinin ve ekonomistin kabul edebileceğinin ötesinde." dedi.

25 PUAN MI 50 PUAN MI İNECEK

Faiz indirimine ilişkin beklentiler 25 ve 50 baz puan arasında bölünmüş durumda. Dün itibarıyla daha büyük bir faiz indirimine yönelik beklentiler arttı ve piyasaları dalgalanmaya açık hale getirdi.

BUGÜNKÜ AÇIKLAMALARDA, GELECEK KARARLARIN İPUÇLARI ARANACAK

Bugün 21.00'de faiz kararını açıklayacak Fed ayrıca gelecekteki faiz indirimlerine ilişkin tahminlerini de güncelleyecek. Fed yetkilileri haziran ayında açıkladıkları tahminlerinde, enflasyonu kontrol altında tutmak için gereken uzun vadeli "nötr" faiz oranını yüzde 2,8 olarak öngörmüşlerdi.

FAİZİN YÜZDE 3'E GERİLEMESİ BEKLENTİSİ

Yatırımcılar gelecek yılın sonuna kadar yaklaşık 240 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyorlar. Bu durumda faizler mevcut yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 seviyesinden yaklaşık yüzde 3'e gerileyecek.

TORSTEN SLOK AÇIKLADI

Bu hızda bir faiz indiriminin resesyona işaret edeceğini söyleyen Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok, dün yayınladığı bir araştırma notunda şu bilgileri paylaştı:

Anketler ortak beklentinin yumuşak bir iniş olduğunu gösterse de, faiz piyasaları tam kapsamlı bir resesyonu fiyatlıyor.

ABD'nin iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi faizlerin düşeceği beklentileriyle nisanda kaydettiği yılın zirve seviyesinden yaklaşık 140 baz puan geriledi.

"TAHVİL PİYASASI ÇOK FAZLA FAİZ İNDİRİMİ HESAPLADI"

Vanguard'da ABD Hazine tahvilleri ve TIPS müdürü John Madziyire ise şöyle konuştu:

Tahvil piyasası şu an ve gelecek yıl arasında çok fazla (faiz indirimi) fiyatladı, bu çok agresif bir senaryo. Bunun gerçekleşmesi için (ekonomide) büyük bir yavaşlama senaryosu görmemiz gerekiyor.