At eti, domuz eti karıştırmak gibi gıdada yapılan oyunların illere göre dağılımı
Haber Merkezi

tarafından, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı.

Bu listede ve tağşiş yapılan ürünler, firmalar firmaların bulunduğu iller ve ürünlere katılan zararlı maddeler açıklanıyor.

Bu doğrultuda Bakanlık, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdaların listesini yayınlamaya ve yaptığı denetimler sonucunda elde ettiği bulgularla yenilerini eklemeye devam ediyor.

LAHMACUNA AT ETİ, TAS KEBABA DOMUZ ETİ

Listede pul bibere boya kullanılmasından, lahmacuna at eti ve tas kebaba domuz eti karıştırılmasına kadar halkın sağlığını tehdit eden tüm firmalar teşhir ediliyor.

BİTKİSEL YAĞDA BİTKİSEL ÜRÜN YOK

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk listede yer aldı.

BOZULMUŞ VE DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜN SAYISI ARTIYOR

Bu kapsamda şimdiye kadar kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 66 farklı ürün tespit edildi. Taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı da 35 artışla 498'e yükseldi.

TAKLİT VE TAHŞİŞ YAPAN FİRMA VE ÜRÜNLERİN TAM LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

TAKLİT ÜRÜNLERİN İL VE İLÇELERİNE GÖRE DAĞILIMI

İLAÇ ETKEN MADDESİ TESPİTİ:

Kocaeli: Derince, İzmit

İstanbul: Esenyurt

Bursa: Yıldırım

GIDADA KULLANIMINA İZİN VERİLMEYEN BOYA TESPİTİ

Gaziantep: İslahiye, Şehitkamil

İstanbul: Avcılar

Aydın: Köşk, Didim

Kilis: Musabeyli

İzmir: Konak, Kemalpaşa

Kahramanmaraş: Dulkadiroğlu, Onikişubat

Ankara: Yenimahalle

Sakarya: Erenler

DOMUZ ETİ

Antalya: Kepez

NATAMİSİN TESPİTİ

Konya: Akşehir

Balıkesir: Altıeylül

Manisa: Soma

Tokat: Turhal

Mersin: Mut

İLAÇ ETKEN MADDE TESPİTİ

İstanbul: Çatalca, Kartal, Ataşehir

İzmir: Gaziemir

Sakarya: Erenler

TEK TIRNAKLI ETİ TESPİTİ

Adana: Seyhan, Çukurova, Yüreğir

Antalya: Kepez

Sakarya: Adapazarı, Hendek, Sapanca, Akyazı

HACMEN ALKOL DÜŞÜKLÜĞÜ TESPİTİ

Antalya: Muratpaşa

GIDADA KULLANIMINA İZİN VERİLMEYEN ALKOL TESPİTİ

Antalya: Muratpaşa

BALIKESİRDE'Kİ KIRMIZI ET DEVİNE TEK TIRNAKLI HAYVAN ŞOKU

Listede yer alan Balıkesir faaliyet gösteren Aydeniz Et Entegre’nin ürünlerinin içinde tek tırnaklı hayvan eti olduğu tespit edildi.

Balıkesir’in İvrindi ilçesindeki büyük tesislerinde kesim yaparak Türkiye genelinde satış yapan Aydeniz Et’in yapılan kontrollerinde tek tırnaklı hayvana rastlandığı bildirildi.

Bakanlığın yaptığı araştırmalarda üretilen ürünlerin içerisinde hem tek tırnaklı hayvan eti ve tek tırnaklı hayvan sakatatı olduğu tespit edildi.

FİRMA AÇIKLAMA YAPMADI

Firma tarafından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, sıkıntının bağırsaktan kaynaklı olduğu öğrenildi. Ayrıca Aydeniz Et, her hafta Perşembe günleri halk günü yaparak vatandaşlara 300-400 TL’den kıyma, sucuk ve adana kebap ürünleri satışa sunuyordu.

Çıkan bilgiden sonra firmanın bu kampanyaya devam edip etmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

TEK TIRNAKLI ET KULLANILAN GIDALAR:

Isıl işlem görmüş dana sucuk, dana etli kuru fasulye yemeği, çiğ lahmacun harcı (dana-kuzu karışık), lahmacun harcı, çiğ kırmızı et, dana eti, karkas et, tas kebabı, kırmızı et, çiğ lahmacun harcı (dana kıyma), dana etli kuru fasulye yemeği, Adana kebap, dana-kuzu karışık et.

DOMUZ ETİ KULLANILAN GIDALAR:

Tas Kebabı.

HACMEN ALKOL DÜŞÜKLÜĞÜ YAPILAN ÜRÜNLER:

Şüpheli ve olarak tanımlanan rakı, viski, votka ve tekila. Ayrıca şüpheli ve olarak tanımlanan rakı, votka ve tekilalarda ayrıca gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol tespit edildi.

GIDADA KULLANIMINA İZİN VERİLMEYEN BOYA KULLANILAN GIDALAR:

Ezme baharatı, tatlı biber, tatlı biber toz öğütülmüş, bitkisel karışım yağı (5 litre), acı kırmızı pul biber, natürel sızma zeytinyağı-5 lt, sumak, yemeklik karışım yağı, kırmızı pul biber, pul kırmızı biber, tatlı biber öğütülmüş, sumak.

İLAÇ ETKEN MADDESİ TESPİT EDİLEN GIDALAR:

Karışık bitkisel macun, power honey mixed herbal paste (230 gr.), ginsengli kahve aromalı gazlı içecek-150 ml, bitter chocalate, ballı bitkisel karışımlı macun, ginsengli bitkisel macun, hidrolize kollajen içeren sıvı takviye edici gıda, çakşır+ginseng coffee (man performance), ginsengli bonbon şeker (5,4 gr.), energy drink.

NATAMİSİN TESPİT EDİLEN GIDALAR:

Tam yağlı pizzalık böreklik kaşar peyniri (1.000 gr.), tam yağlı taze kaşar peyniri, tam yağlı kaymaklı yoğurt, yarım yağlı kahvaltılık tost peyniri, yarım yağlı taze çeşnili eritme peyniri (ayçekirdeği çörekotu çeşnili).

GIDA BOYASI EDİLEN GIDALAR:

Pul Biber.