İHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin dünyadaki en çok dolaylı verginin olduğu ülkeler arasında olduğunu belirterek, vergi tahsilat oranında da en düşük olan ülkeler arasında olunduğunu belirtti.

Gürsel Baran, vergi denetimi uygulamalarında Türkiye’nin geldiği aşamayı ve geleceğe yönelik hedef ve beklentileri vergi mükellefi, kamu ve akademi dünyası açısından değerlendiren Elektronik Vergi İncelemesi Paneli’ne katıldı.

"DEFTERLER DİJİTAL ALANA TAŞINDI"

Baran, bilim ve teknolojideki gelişmelerin ışığında dijitalleşme sürecinin her alanda olduğu gibi vergi ile ilgili işlem tahsilat ve denetimlerde de değişim ve dönüşüm yaşanma sürecini başlattığını kaydederek, “Vergi Usul Kanunu uyarınca, tutulması gereken defterler dijital ortama taşındı. Beyan sistemi, internet üzerinden yapılır hale geldi. Derken, şimdi de vergi incelemeleri elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlandı. Elektronik defter ve belgelerle, elektronik ortamda üretilen ve tutulan diğer belgeler, yine elektronik ortamda incelenebilir hale geldi.” ifadelerini kullandı.

"DİJİTAL SİSTEM TASARRUF SAĞLIYOR"

Dijital sistem sayesinde zaman, mekan ve emekten tasarruf sağlandığına dikkati çeken ATO Başkanı Baran, şu değerlendirmede bulundu:

Bu sistem, mükellefler açısından vergiye uyumu artırırken, vergi kaçağını önlemek ve şeffaflığı artırmak açısından da eşsiz bir imkan sunarak, vergi adaletinin sağlanmasına hizmet ediyor. İşletme sayımız ile müfettişi sayımızı da karşılaştırdığımızda oluşan bu sistemin önemli olduğu hepimizin dikkatini çekiyor. Tam da bu noktada, incelemelerin elektronik ortamda yapılması, hem iş yükünü azaltması hem süreyi kısaltması hem de evrak yükünü hafifletmesi ve veri güvenliğini sağlaması gibi birçok açıdan büyük kolaylıklar getiriyor.

YAPAY ZEKA DEVREDE

Yapay zekanın devreye girerek, işlemlerin yapay zeka üzerinden yapılabilecek olması da ayrı bir avantaj. Yine, vergi incelemelerinin dijitale taşınmasıyla, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve tahsilatın artırılması da mümkün olacaktır.

"VERGİLER İKİYE AYRILIYOR"

Türkiye’de vergilerin dolaylı ve dolaysız olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Baran, gelir ve servet üzerinden alınan dolaysız vergilerin yüzde 30’u, KDV ve ÖTV gibi sabit giderlerden oluşan dolaylı vergilerin ise yüzde 70’i kapsadığını belirten bir araştırmaya atıfta bulundu.

KAYIT DIŞILIK

Türkiye’nin zor ve problemli bir coğrafyanın üzerinde olduğunu dile getiren Baran, sözlerine şöyle devam etti:

Bu coğrafyada dimdik ayakta durabilmemiz için devletimizin çok güçlü olması gerekiyor. Çünkü siyaseten oturduğumuz her masada bizim sözümüz ekonomik gücümüz kadar geçiyor. Bu kadar önemli bu. Öyle olduğunda vergiyle ilgili sıkıntılar, yaşanan problemler sık sık gündeme geliyor. Dolaylı vergilerde dünyadaki en çok dolaylı verginin olduğu ülkeler arasındayız. Vergi tahsilat oranında da en düşük olan ülkeler arasındayız. Bunun kayıt dışını tetiklediğini, kayıt dışını çok artırdığını hepimiz biliyoruz.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)