AA

Bilecik, yağlık ayçiçeği ekimi açısından verimli bir coğrafya olarak dikkati çekiyor.

Bilecik'te 60 bin dekar olan yağlık ayçiçeği ekim alanı, ve Orman Bakanlığı ve Valiliğin desteğiyle 3 yılda 90 bin dekara ulaştı.

İlde mart ayında ekimine başlanan, eylülde hasat edilen mahsulün üretiminin artırılması için çiftçilere, Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi" kapsamında Valilik, İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce hibe tohum ve teknik personel desteği sağlandı.

AYÇİÇEĞİ YÜZDE 48 YAĞ ORANINA SAHİP

Yüzde 48 oranına sahip bitkiden önceki yıllarda dekar başı ortalama 200 kilogram rekolte elde edilirken bu rakam 3 senede 350 kilograma yaklaştı.

Ağırlıklı olarak Bozüyük, Gölpazarı, Osmaneli ve Pazaryeri ilçeleriyle merkeze bağlı köylerde yetiştirilen ürün, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile yurdun çeşitli noktalarındaki özel firmalar tarafından alınarak işleniyor.

"BİLECİK BİR TARIM KENTİ"

Üreticilerle merkeze bağlı Necmiye köyünde hasada katılan Valisi Şefik Aygöl, Bilecik'in bir tarım kenti olduğunu söyledi.

82 ÜRÜN YETİŞTİRİLİYOR

İlde 82 ürün yetiştirildiğini vurgulayan Vali Aygöl, şöyle devam etti:

Şehrimiz, 90 bin dekar üretime ulaştı. Dekar başına 350 kilograma varan, rekor düzeyde verim elde ediyoruz. Bu oran, ülke ortalamasında 200 kilogramın altında. Yağ oranıyla da iyi yerlerde. Temiz, güzel ürün yetiştirilen tarlalarımız, verimli arazilerimiz var. Bunu iyi sahiplenen çiftçilerimiz var.

Aygöl, kentteki çoğu arazinin ekili olduğunu, böylece ülke ekonomisine katkı sağlandığını sözlerine ekledi.

"BAKIM VE BESLENMEDE TEKNİK PERSONELİMİZLE SAHADA YER ALDIK"

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş da Bilecik'in tarım ve hayvancılık anlamında Marmara Bölgesi'nin adeta kalbi konumunda olduğunu belirtti. Kentte yağlık ayçiçeği üretiminin artmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Yoldaş, şöyle konuştu:

Necmiye köyünde de 2 bin dekar destek sağladık. Tohumdan sonra bakım ve beslenmede teknik personelimizle sahada yer aldık. Bakım ve beslenme rotasyonlu yapıldığından dekar başına 350 kilograma ulaşmış durumdayız.

BİLECİK'İN ŞARTLARI YAĞ ORANINI ARTIRIYOR

Yoldaş, çevre illerde yetiştirilen ayçiçeğinin ortalama yüzde 40 yağ oranına sahip olduğunu, bu rakamın Bilecik'te iklim koşulları, düzenli bakım ile beslenme sayesinde yüzde 48'e ulaştığını ifade etti.

"VATANDAŞ EKTİĞİNİ KİME SATACAĞINI BİLEREK ÜRETİM YAPIYOR"

Üretim planlamasının önemine işaret eden Yoldaş, "Bu lokasyonda sözleşmeli üretim de yaptırıyoruz. Vatandaş ektiğini kime satacağını bilerek üretim yapıyor. Hayırlı ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum." diye konuştu.

"HASAT VERİMLİ"

Çiftçilerden Mehmet Demirci ise verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini, standardın üzerinde rekolteye ulaştıklarını kaydetti.

SEZON YAĞIŞLI DEVAM EDİYOR

Kurak başlayan sezonun yağışlı devam ettiğini anlatan Demirci, "Bunun bize etkisi çok güzel oldu. Ayrıca gübreleme, bakım ile işçiliği de güzel gerçekleştirdiğimiz için verimimiz katlandı." ifadesini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)